Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-26

BÖRSEN: UPPÅT FÖR BOLIDEN OCH EVOLUTION, OMXS30 +0,1 %

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades med nära nog oförändrade index på måndagen och utvecklades därmed något bättre än de ledande börserna i Europa, som mestadels sjönk. Nyhetsflödet var tunt då marknaden avvaktade inför veckans kommande bolagsrapporter.

Omkring klockan 12.50 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,1 procent till 2.386 och aktier för 7,6 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen låg Evolution och Boliden i topp med uppgångar på 3,1 respektive 3,4 procent. Morgan Stanley har höjt riktkursen för Boliden till 345 kronor (330) och gruv- och smältverksbolaget handlades vid 331:90 kronor.

Även storbankerna gick bättre än index, där Nordea var starkast med en uppgång på 1,8 procent följd av Swedbank som steg 1,3 procent.

På OMXS30:s förlorarsida återfanns Skanska, som tappade 3,3 procent till 250:40 kronor efter fredagens rapportstyrda kurslyft. Handelsbanken har ändrat rekommendationen för byggkoncernens aktie till behåll från tidigare köp med riktkursen 265 kronor.

Nedåt gick även Astra Zeneca, minus 1,3 procent, och Kinnevik som tappade lika mycket.

ABB handlades nära oförändrat sedan Dagens Industri med hänvisning till nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat att amerikanska RBC Bearings är nära att köpa ABB:s verksamhet inom mekanisk kraftöverföring, en verksamhet som går under namnet Dodge, för mellan motsvarande 22 och 26 miljarder kronor. Enligt Bloomberg kan en affär bli klar innevarande vecka.

Saniona rusade 14 procent efter att ha meddelat att det amerikanska läkemedelsverket FDA har beviljat särläkemedelsklassning av Tesomet för behandling av hypotalamisk fetma (HO). Enligt Saniona är Tesomet det första och enda prövningsläkemedlet för behandling av HO som erhållit särläkemedelsklassning.

Sensys Gatso har fått en order värd motsvarande 11,4 miljoner kronor för leverans och installation av trafiksäkerhetssystem och tjänster till delstaten Victoria i Australien. Aktien steg 3,4 procent.

Även Net Insight stärktes efter en order och var upp 6 procent. Bolaget har fått en beställning från en nordamerikansk nätoperatör till ett värde av cirka 900.000 dollar.

Opticept, som har en teknik för att bevara smaken i mat vid nedfrysning, har tecknat ett försäljningsavtal värt 100.000 euro med Domaine Oliversion i Frankrike. Aktien klättrade 2,6 procent.

First North-bolaget Serstech minskade sin nettoförlust något i årets andra kvartal samtidigt som omsättningen ökade till 2,8 miljoner kronor. Bolaget, som är verksamt inom bland annat kemisk identifiering av sprängmedel och narkotika, fick dock en kylig reaktion av marknaden och backade 3,8 procent.

Veoneer ökade 0,1 procent till 269:60 kronor. Bilsäkerhetsföretaget, som i fredags fick ett uppköpsbud av Magna International på motsvarande 271 kronor per aktie, har fått riktkurshöjningar från fler än ett håll. Nordea Markets har lyft riktkursen till 330 kronor (260) med upprepad köprekommendation samtidigt som Pareto skruvat upp sin riktkurs till 530 kronor (300), också med upprepad köprekommendation.Graf: OMXS30 måndagen den 26 juli

Källa: Infront
Författare Direkt-SE