Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-12

BÖRSEN: VÄNDE UPP, DEFENSIVT OCH BANKER I TOPP, OMXS30 +1,0

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen med en nedgång, men vände uppåt under den första timmens handel. Bland storbolagen var defensiva bolag och bankerna vinnare medan flera av gårdagens industrivinnare syntes i botten av listan.

Vid klocka 9.50 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1 procent till nivån 1.788. Aktier för 2,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten var rörelsen på motsvarande index mellan -0,1 och +0,1 procent.

Bland storbolagen på OMXS30 var det de defensiva bolagen som drog det längsta strået där Essity var upp 1,3 procent. Även storbankerna gick överlag bättre än index med Nordea som starkaste papper med en uppgång på 1 procent.

I telekomsektorn har brittiska Liberty Global lagt ett bud på den schweiziska operatören Sunrise Communications. I Stockholm var Telia och Tele2 upp omkring 1 procent.

H&M steg 0,4 procent och fortsatte därmed på den senaste tidens uppgångar, där klädjätten avancerat över 10 procent under den senaste veckan.

I motsatt ände av indexet syntes flera av gårdagens vinnare ur industriportföljen där Hexagon, Boliden och Sandvik backade mellan 0,7 och 0,9 procent utan större avtryck i nyhetsflödet.

Rapporterande spelutvecklare Stillfront backade omkring 5 procent under hög omsättning. Ebitda-resultatet var över förväntningarna bland analytikerna i S&P Global Market Intelligences sammanställning, men efter en uppgång på 125 procent för året räckte resultatet alltså inte för att rosa marknaden.

Danske Bank har höjt sin rekommendation för Ica till behåll från att tidigare haft säljstämpel på dagligvarujätten. Riktkursen höjdes till 425 kronor (420) Marknaden svarade med att handla upp aktien 3,2 procent.

Gårdagens rapportförlorare Storytel har fått höjd riktkurs av Kepler Cheuvreux till 270 kronor från 220 kronor. Prognosen för det tredje kvartalet var förvisso lägre än väntat, skriver analyshuset, men menar samtidigt att "tillväxtbulan kommer att vara tillfällig". Även DNB Markets har skruvat upp riktkursen till 315 från 250 kronor. Aktien var upp 4,5 procent.

Ur morgonens analysskörd har Pareto har höjt sin riktkurs för Africa Energy till 3:70 från tidigare 3:10 kronor. Oljeprospekteringsbolaget var upp 4,4 procent.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index 12 augusti

Källa: Infront

twitter.com/Borsredaktion
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.