Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-12

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA OREGELBUNDET PÅ MÅNDAGEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda måndagens handel oregelbundet efter en nyhetsmässigt ganska lugn morgon.

I USA avslutade börserna fredagen starkt med ett ryck under sista timmen. Det breda S&P 500-indexet stängde 0,8 procent upp och Dow Jones Industrindex med plus 0,9 procent, båda på nya rekordnivåer.

I Asien tog i stället pessimisterna överhand under måndagshandeln. Börserna i Asien handlas ned under måndagsmorgonen och mest stryk fick de kinesiska marknaderna.

För europeisk del låg indexterminerna i Frankfurt och Paris kring oförändrade nivåer när cirka 20 minuter återstod till Stockholmsbörsens öppning. Förhandeln hos IG-Markets indikerade vid 8.30-tiden oförändrad nivå för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

Bland morgonens nyheter har Astra Zeneca meddelat att en covid-19-studie med Farxiga i fas 23 inte nådde sitt primära mål. Studien utvärderade Farxiga vid behandling av patienter på sjukhus med risk för att utveckla svåra komplikationer kopplat till covid-19.

First North-listade Nanexas planerade start av fas 1-studien i NEX-18-projektet på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som var tänkt att ske den 15 april, kommer inte att starta som planerat eftersom kliniken behöver låna ut sin personal till covidvård. Däremot kommer studien i Huddinge att påbörjas som planerat.

Gruvprospekteringsbolaget Filo Mining har påträffat en ny zon av guldoxidmineralisering och utökat höggradsilverzonen.

Teckningskursen i den riktade emission som gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources genomförde på fredagen blev 0:75 kronor per aktie. Aktien stängde på 0:86 kronor på fredagen.

På rekommendationsfronten sänker Pareto Securities Cellavision till behåll från köp. Société Générale drar ned sin rekommendation för Epiroc till behåll från köp, enligt Reuters. DI delar ut en köprekommendation för ÅF Pöyry och ser en uppsida på 20 procent. Börsveckan rekommenderar köp i Desenio och Intrum men råder till att sälja Idun Industrier och Infracom samt avvakta med Embellence, Assa Abloy och Hexagon.

Betalteknikjätten Trustly offentliggjorde på måndagsmorgonen sin avsikt att notera sina aktier på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet förväntas bestå av nya aktier emitterade av Trustly och befintliga aktier i bolaget som erbjuds av den säljande aktieägaren Nordic Capital.

Måndagens agenda innehåller bland annat Icas månadssiffror (kl 8.45), SAS trafikssiffror (kl 11), detaljhandelssiffror för EMU-området (kl 11) och veckostatistik över försäljningen i tyska klädbutiker, sammanställd av branschtidningen Textilwirtschaft.

I fredags steg Stockholmsbörsens OMXS30 med 0,5 procent, även här till nytt rekordhögsta.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.