Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-25

BÖRSEN: VÄNTAS STARTA VECKAN LÄTT UPP, SSAB BÄTTRE ÄN VÄNTAT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas öppna måndagens handel på plussidan. I morgonens svenska rapportflöde har ståltillverkaren SSAB bjudit på högre vinst än väntat.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen upp 0,1 procent och Parisbörsens CAC40-termin var upp 0,2 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en uppgång runt 0,2 procent i den svenska öppningshandeln.

USA-börserna hade i fredags en blandad utveckling. Dow Jones industriindex stängde på plus 0,2 procent, medan teknikorienterade Nasdaqs kompositindex backade 0,8 procent och breda S&P 500 var ned 0,1 procent, för den senare motsvarande en uppgång om 0,2 procent sedan Stockholmsbörsens stängde i fredags.

Även i Asien var det blandat på måndagen, med minus på Tokyobörsen. På råvarumarknaden har olje- och basmetallpriser stigit på måndagen.

Ståltillverkaren SSAB:s ebitda-resultat på 6.582 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 var klart bättre än väntat. SSAB förväntar sig att efterfrågan på stål under det fjärde kvartalet 2021 kommer att vara god.

Investeringsbolaget Ratos redovisar ett resultat efter skatt för koncernen på 60 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (119). Skenande fraktkostnader och kraftigt ökande råvarupriser slår just nu mot många bolag, konstaterar Ratos vd Jonas Wiström i delårsrapporten.

Data från 67 patienter som genomgått långtidsbehandling med forskningsbolaget Egetis Therapeutics läkemedelskandidat Emcitate har publicerats i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Datan bekräftar effekt och säkerhet vid långtidsbehandling, enligt ett pressmeddelande.

Resultat från fas 2-studien Attract med Vicore Pharmas substans C21 i covid-19 visar ett minskat behov av syrgas- och respirator-behandling, vilket indikerar en snabbare återhämtning från sjukdomen. Substansen var också säker och väl tolererad, enligt ett pressmeddelande.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca meddelar att Imfinzi i kombination med cellgifter förbättrade total överlevnad väsentligt hos patienter med gallgångscancer i fas 3-studien Topaz-1, enligt interimsdata.

Agnafit Bidco förlänger acceptperioden i sitt bud på Sobi till den 4 november samt meddelar att det inte har för avsikt att höga vederlaget om 235 kronor per aktie.

Volvo Cars meddelade på måndagsmorgonen att erbjudandepriset fastställts till 53 kronor per aktie inför noteringen på Stockholmsbörsen. Bolaget minskar också omfattningen på erbjudandet.

Rekommendationer

* SEB Equities sänker sin rekommendation för Knowit till behåll från köp. Riktkursen höjs till 356 från 350 kronor.

* Affärsvärlden ger köpråd för LMK Group, bolaget bakom bland annat Linas Matkasse.

* Börsveckan rekommenderar att köpa Elanders, avvakta med Note och Atrium samt sälja Nelly.

* Carnegie sänker sin rekommendation för Oncopeptides till behåll från köp. Riktkursen minskas till 5:70 från 80 kronor.

Bland ändrade riktkurser finns också att SEB Equities sänkt riktkursen för Oncopeptides till 0:35 kronor från 12 kronor och upprepar sitt säljråd. Oncopeptides aktie rasade över 75 procent till 6:50 kronor i fredags på beskedet att forskningsbolaget dragit tillbaka Pepaxto efter dialog med FDA.

För övrigt kan noteras att blankningarna i Oncopeptides minskat, liksom i Fingerprint Cards. I torsdags rasade Fingerprint-aktien 19 procent efter att bolaget presenterat sin rapport för det tredje kvartalet, som bland annat innehöll information om att styrelsen tittar på ny lånefinansiering.

Odd Molly handlas utan rätt till utdelning av aktier i We Are Spin Dye från måndagen och även i Midsona avskiljs utdelning.

Under en i övrigt tunn statistikmåndag är tyska IFO-index höjdpunkten. Konsensus pekar mot en tredje raka månad som IFO-index faller runt en enhet till 97,8 i oktober.
Författare Direkt-SE