Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-06-17

Börsveckan som gått - vinnare och förlorare

wysiwyg_image

Börsveckan lider mot sitt slut och även om vi i skrivande stund ser ut att sluta fredagen på plus så har ju veckan som helhet varit betydligt tuffare.

Börsen är -6% (OMXSPI) och det var framförallt onsdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken som fick börsen att surna till ordentligt.

Börsen befinner sig nu på samma nivåer som precis innan vi dök ner i coronakraschen, förhoppningsvis ska vi inte ner och hälsa på dess botten.

Nedan följer några kortare kommentarer från veckan som gått.

Här är veckans...

Vinnare: Ja, det finns faktiskt ett gäng som är plus även på denna börs. Topptrion består av mindre forsknings- och läkemedelsbolag med Oncopeptides (+18%) i topp efter en köprek. Den aktien hade man nästan glömt bort efter debaclet för drygt ett år sedan då aktien föll 90%.

Just rekommendationshöjningar verkar vara det som är grejen denna vecka där andra vinnare, såsom Norva24 (+10%) och HMS Network (+9%), bägge steg på positiva analyser från analyshusen.

Frågetecken: Högre räntor medför högre bolån och frågan vi alla ställer oss är hur snabbt och kraftfullt det slår mot hushållen och konsumtionen?

Amerikanska 30-åriga bostadslån är nu uppe på i snitt 5,80%, upp från 2,78% vid årsskiftet är därmed den snabbaste uppgången i historien. Ett lån på $500 000 ska tydligen medföra en ökning på $638/månad.

På hemmaplan har HUI Research kommit fram till att en barnfamilj i Stockholm med snittlån och rörlig ränta kommer att ha 5100kr mindre att röra sig med varje månad efter att boende, mat och transport är betalt.

Dramaqueen? Banksektorn sänktes rejält efter Fed-beskedet. Lite högre räntor har allmänt setts som något positivt (marginalboozt) men nu räds marknaden såpass höga räntenivåer att det istället ska slå negativt för bankerna.

Betydelsen för bostadsmarknad och bolån väntas bli stor (Swedbank mest i exponerad mot svenska hushåll) och tillsammans med förhöjd risk för recession och ökad arbetslöshet skulle det inte bli någon rolig kombo.

Men nog är det väl lite väl tidigt att dra sådana dramatiska växlar? Hushållens motståndskraft bör heller inte underskattas, vilket även FI lyfte fram nyligen, där de pekar på att de allra flesta låntagare klarar betydligt högre räntor.

Förlorare: På lite samma tema hittar vi Hemnet-aktien bland veckans förlorare (-18%) och hänger ihop med ovanstående resonemang.

Högre räntor väntas sänka den svenska bostadsmarknaden med cirka 10% enligt undersökningar gjorda bland bostadsmäklare och aktiviteten på Hemnet kan nog väntas sjunka som en konsekvens.

Än sämre gick det återigen för e-handlaren Pierce Group (-36%) där emissionen rycker allt närmre. Uppsägningar från tillväxtbolag har också fortsatt komma in, bland annat i Desenio, vars aktie är ner 50% för veckan.