Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-05-03

Borttagna meningen tolkas som att Fed har höjt klart

wysiwyg_image

Fed höjer styrräntan med 25 punkter till spannet 5,0-5,25 procent.

Men kvällens stora snackis är om detta var den sista höjningen?

En mening som tagits bort från mars-protokollet tolkas nämligen som att Feds höjningar kan vara klara.

"Den meningen är borta och det är en stor skillnad. Men vi har inte tagit beslut om någon paus - utan säger att vi nu tar det möte efter möte", säger Jerome Powell på presskonferensen. 

Onsdagens höjning blir den 10:e i rad för Fed sedan de började sin kamp mot inflationen i mars förra året. Det är också första gången sedan 2007 som styrräntan är över 5% i USA.

Fed skriver i sitt pressmeddelande att de är fast övertygade om att få ned inflationen till målet på 2% och att de följer utvecklingen noga.

De konstaterar också att de hårdare kreditvillkoren för hushåll och företag sannolikt kommer ligga sig som en våt filt över ekonomin och påverka antalet nya jobb och även få ned inflationen. 

CNBC har gått igenom kvällens ränteprotokoll och jämfört det med det protokollet som släpptes efter Feds policymöte i slutet på mars. Man kan då konstatera att en formulering som fanns med i mars-protokollet, nämligen det att centralbanken förväntar sig ytterligare åtstramade åtgärder, nu har tagits bort.

Det tolkar CNBC som att Fed öppnar för att dagens höjning kan vara den sista i cykeln.

Jerome Powell får en fråga under presskonferensen om den borttagna meningen och om det betyder att det blir en paus med räntehöjningarna i juni.

Fed-chefen säger som svar att de inte har tagit något beslut om en räntepaus, men lägger till:
"I mars så sa vi att vi förväntade oss ytterligare åtstramande åtgärder, men det har vi tagit bort nu. Det är en stor skillnad. Vi säger inte längre att vi förutser ytterligare åtstramningar, utan det kommer att baseras på kommande data. Men detta kommer vi att ta möte för möte - så det blir en diskussion för juni". 

Tidigare under presskonferensen sa Jerome Powell att faktumet att Fed har höjt räntan 10 gånger i rad till över 5% har börjat synas i ekonomin, men att det kommer att ta längre tid innan det börjar bita på inflationen.

Han konstaterar också att Fed är beredd att göra mer, om de märker att det behövs. 

USA-börserna hoppar upp och ned under Jerome Powells tal, men vid klockan 21.00 stod det breda indexet S&P 500 något lägre än före beskedet. 

Författare Eric Emanuelsson