Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-29

Böter och nyval till styrelsen på agendan

wysiwyg_image

Nyval till styrelsen

STÄMMORAPPORT: Värdetransportören Loomis höll på onsdagsmorgonen en relativt välbesökt extrastämma för att välja två nya styrelseledamöter eftersom ledamoten Gun Nilsson avsagt sig uppdraget sedan Melker Schörling AB, vars vd hon är, sålt sitt innehav.

Till nya ledamöter valdes Johan Lundberg och Lars Blecko som tidigare varit vd för Loomis och nu är konsult hos Loomis i USA med ett kontrakt som löper till slutet av 2020. Aktiespararnas ombud uppmärksammade detta eftersom vi anser att det är bolagsstämman som ska besluta om arvoden till styrelseledamöterna. I detta fall handlar det dock om ett pågående arbete och vi valde därför att acceptera konstruktionen.

Penningtvätt?

Trots att det på dagordningen inte fanns något utrymme för övriga frågor, bad Aktiespararna styrelsen att ta tillfället i akt att redogöra för vad som hänt sedan årsstämman. En dansk journalist berättade då att Loomis öppnat ett bankkonto i Danmark åt ett nätverk som var svartlistat vid tillfället. Han berättade vidare att han ansåg sig ha bevis för att Loomis varit inblandat i penningtvätt av 500 miljoner danska kronor i detta sammanhang.

Ordförande Alf Göransson förklarade att man tillsatt två utredningar som kommit fram till att Loomis gjort fel, men att man nu är noga med att följa regelverket. Vd Patrik Andersson kunde dock inte garantera att detta inte kan ske igen. Ordförande Göransson sa att de påtalade felstegen har kostat Loomis stora summor, men att man ännu inte mottagit något åtal från berörda myndigheter.

Dryga böter riskeras

I det fall att Finansinspektionen i något land bestämmer sig för att driva fallet vidare kan det komma att handla om krav på böter på miljontals kronor. Som ägare i Loomis bör man hålla uppsikt över myndigheternas agerande, tills vi vet att fallet är avslutat är risken för ett stort kursras överhängande vid ett eventuellt ingripande.

 

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.