Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-24

BOVERKET: CORONA SÄNKER BOBYGGANDE, MEN FINNS POSITIVA TECKEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Coronapandemin får bostadsbyggandet att bromsa in, men det finns också en del positiva tecken.

Det säger Hans-Åke Palmgren, nationalekonom på Boverket, till Nyhetsbyrån Direkt efter att Boverket presenterat en ny nedreviderad prognos för bostadsbyggandet.

"Vi ser att bostadsutvecklarna har en viss optimism. Det har lagts ut ett stort antal projekt till försäljning och publicerats många nya bostadsrättsannonser. Det verkar som om man kör på med projekt som är i ett senare skede, men vi tror att man skjuter på projekt som ligger längre fram i tiden", säger han.

Samtidigt har antalet bokningar av nya bostadsrätter sjunkit markant. Hans-Åke Palmgren tror att det delvis kan ha att göra med att en stor osäkerhet om framtiden får köpare att i stället vända sig till andrahandsmarknaden, där man kan se att bostadspriserna återhämtat sig efter en dipp under våren.

"Man vet inte vad som kommer att hända med smittspridning och ekonomin. Det finns en stor osäkerhet vad som ska hända framöver och då kanske man avvaktar med att boka nyproduktion", säger han.

Boverket tänker sig att det tredje kvartalet blir avgörande för vart bostadsbyggandet tar vägen.

"Då kan man få en uppfattning om vart både smittläge och samhällsekonomi är på väg. Vi tänker oss att vi under det tredje kvartalet kommer att få en tydligare bild av hur arbetsmarknaden utvecklas, hushållens förtroende och hur väl finansieringen fungerar", säger Hand-Åke Palmgren.

Finansieringen är det stora osäkerhetsmomentet för privata hyresrättsbyggande, som är den del av bostadsmarknaden som det är svårast att göra prognoser för. Hyresrätter står för hälften av bostadsbyggandet och privata aktörer för två tredjedelar av alla nya hyresrätter. De påverkas mycket av tillgången till finansiering av nya projekt.

"Det finns störst osäkerhet vad gäller hyresrätter eftersom vi inte har någon riktigt bra bild av hur finansieringen fungerar. Vi ser att räntorna på kapitalmarknaden stigit markant och vi bedömer att en del större aktörer kanske har flyttat till bankfinansiering, som är dyrare. Det riskerar dessutom att tränga undan mindre aktörer", säger Hans-Åke Palmgren.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.