Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-19

Bred nedgång – illrött på börsen

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen backade i tidig måndagshandel för att därefter avsluta svagt. Utvecklingen var likartad på de ledande börserna i Europa. Börserna i New York inledde svagt vilket satte press på OMXS30 under eftermiddagen och fick index att stänga kring dagslägsta.

Storbolagsindex OMXS30 sjönk 1,7 procent till nivån 1.547. Aktier för omkring 15,2 miljarder kronor omsattes i Stockholm där Nordea var mest omsatta aktie.

Nedgången var bred och i OMXS30 var det endast Astra Zeneca som mäktade med att stiga i det dystra aktieklimatet. Marknaden väntar närmast på ett amerikanskt räntebesked som kommer efter svensk börsstängning på onsdag. Detta blir det första mötet för Jerome Powell som Fed-chef. Frågorna inför räntebeskedet handlar främst om hur många ytterligare höjningar Fed-ledamöternas prognos kommer att signalera.

I London föll gruvbolagen rejält med Glencore och Anglo American i täten i spåren av fallande basmetallpriser. Detta tyngde utvecklingen för FTSE 100 som backade 1,6 procent. Även i Tyskland sjönk index på bred front där DAX tappade 1,4 procent.

På Stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag placerade sig SKF och SSAB i botten av OMXS30 med nedgångar på 2,9 respektive 2,7 procent.

En rekommendationssänkning från Liberum tyngde kullagertillverkaren SKF. Den brittiska investmentbanken anser att volymtillväxten för cykliska bolag i tidig fas har kulminerat.

Astra Zeneca blev det enda bolaget som lyckades hålla sig kvar på plus med en uppgång på 0,1 procent. Detta efter att tidigare under dagen handlats upp med runt 2 procent. Jefferies har höjt sin rekommendation till köp vilket initialt gav stöd. Enligt den amerikanska investmentbanken befinner sig läkemedelsbolaget vid en vändpunkt med en ökad nylanseringstakt och stigande marginaler.

Klädkedjan MQ fortsatte ned med drygt 10 procent till 15:44 kronor efter fredagens svaga delårsrapport. SEB, som rekommenderat sälj i aktien, har sänkt sin riktkurs till 12:50 från 18 kronor. Branschkollegan Kappahl, som rapporterar på fredag före börsens öppning, var ned drygt 5 procent.

Net Ent, en leverantör till speloperatörer, backade 6,3 procent. Handelsbanken har gjort en genomgång av spelsektorn och sänkt rekommendationen för Betsson, Kambi och Net Ent. En kommande reglering av spelbranschen i Sverige och Nederländerna lär påverka alla spelbolag direkt eller indirekt och sannolikt dämpa både styrka och synlighet i deras intjäningsförmåga, menar Handelsbanken.

Saltx, som backat kraftigt sedan förra veckan efter en svag rapport, föll ytterligare nära 7 procent under måndagen. Enligt SvD Börsplus är bolagets "viktigaste projekt", en anläggning åt kafferosteriet Löfbergs som enligt bolaget är en bevisad framgång, ett fiasko. Saltx-aktien har tappat nästan 30 procent den senaste veckan.

Bland vinnarna fanns installationsföretaget Instalco som steg med 6,4 procent. Bolaget rekommenderades i Dagens Industri. Det som lockade med aktien var att bolag kunde förvärvas med låg risk i samma anda som industrikoncernen Indutrade.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.