Du är här

2017-10-11

"Breddning mot hyresrätter logiskt steg i osäkert marknadsläge"

wysiwyg_image

Tobin Properties meddelar att antalet sålda bostäder på bindande avtal uppgick till 22 stycken under tredje kvartalet, vilket kan jämföras med 19 under samma period föregående år.

Det framgår av ett pressmeddelande med anledning av mediabevakningen av bostadsmarknaden på sistone.

Det har under de senaste veckorna kommit flera indikationer på att det har lugnat ned sig på bostadsmarknaden och då särskilt i Stockholm. I måndags meddelade till exempel Wallenstam att bolaget omvandla den första etappen av bostadsrättsprojektet Orangeriet i Solberga söder om Stockholms innerstad till hyresrätter på grund av det rådande marknadsläget.

"Vår bedömning är att marknaden för nyproducerade bostäder i Stockholm är lugnare idag jämfört med den överhettade situationen under 2016", säger Tobins vd Erik Karlin i dagens pressmeddelande.

Tobin bedömer samtidigt att bolagets eget segment av marknaden är en mer likvid delmarknad.

"Vi är därmed mindre exponerade för en generellt mer avvaktande marknad", kommenterar vd Erik Karlin.

De fyra projekt som färdigställs med start från fjärde kvartalet 2018, har ett färdigställt värde om cirka 2.800 miljoner kronor med ett bedömt kassaflödesbidrag på cirka 700-800 miljoner.

"Ålderskurvan på vår projektportfölj innebär att vi under slutet av 2018 och början av 2019 kommer färdigställa många påbörjade och i hög utsträckning redan införsålda projekt. Det kommer att leda till starkt kassaflöde och väsentligt stärka vår balansräkning. Ytterligare förstärkning av vår kassa kan komma att ske genom att avyttra orealiserade värden i projektportföljen eller andra affärer av strukturell karaktär", säger Erik Karlin.

I rapporten för det andra kvartalet 2017 aviserade Tobin Properties att ett strategiarbete inletts, med syftet att bredda bolagets produktutbud samt att ta större kontroll av värde- och leveranskedja.

"Ett breddat produktutbud, som även inkluderar viss produktion av hyresrätter av Tobin-karaktär, har drivits av konkreta förfrågningar och ett naturligt nästa steg i bolagets utveckling. Vi har därför under en längre tid analyserat och utvärderat detta. I ett mer osäkert marknadsläge för bostadsrätter är en breddning mot hyresrätter givetvis än mer logisk", säger Erik Karlin.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.