Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-06

"Brexit kan försvåra räntehöjningar"

wysiwyg_image

Bank of England (BOE) kommer kanske inte att kunna sänka räntan om Storbritanniens exit från EU går sämre än vad politikerna räknar med, enligt BOE-chefen Mark Carney.

I en tv-intervju på söndagen, som återges av Bloomberg News, sade BOE-chefen att beslutet att lämna EU redan minskar utbudet och dämpar den ekonomiska tillväxttakten utan att elda på priserna. Men centralbanken kanske inte kan erbjuda extra stimulans om inflationen stiger okontrollerat.

På en fråga om brexit kan förhindra BOE från att sänka räntorna även om tillväxten saktar in svarade Mark Carney:

"Det är en extrem möjlighet, men en möjlighet" men "vi kommer att erbjuda så mycket stöd vi kan under anpassningsprocessen".

Han sade också att BOE:s arbetshypotes är att brexitövergången kommer att gå smidigt. Banken har också antytt att det kommer ytterligare två räntehöjningar under de kommande tre åren, efter att banken i torsdags höjt
styrräntan för första gången på tio år.

BOE-chefen sade också att osäkerheten runt brexit förstärker en process med svagare produktivitetstillväxt som inleddes i samband med finanskrisen 2008. Företagen investerar inte i den utsträckning som centralbanken tidigare räknat med; efter folkomröstningen 2016 har BOE sänkt investeringsprognosen med 20 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.