Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-29

"Business as usual"

Att Riksbanksfullmäktige valde att ge Stefan Ingves förnyat mandat som chef för Riksbanken var ingen större skräll, givet att han fanns med på den "shortlist" som florerat senaste veckorna.

Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Allt annat lika är det lite 'dovish'. Det fanns de som hade hoppats på ny riksbankschef som möjligen hade kunnat lägga om penningpolitiken lite fortare", säger han.

Han säger också att det kan vara ett litet underbetyg till det politiska systemet att man inte lyckats hitta någon ny kompetent person till posten.

"Det skulle kännas fräscht och bra om en person inte sitter för länge, å andra sidan är han (Ingves) väldigt kompetent och förtroendeingivande", säger Knut Hallberg.

Att Stefan Ingves fick fem år och första vice riksbankschef Kerstin af Jochnick fick ett förnyat mandat på sex år vill Knut Hallberg inte spekulera alltför mycket kring.

"Det kan tänkas att han avgår tidigare, men det blir lite lösare spekulation", säger Knut Hallberg.

Nordea konstaterar att beskeden innebär "business as usual på Riksbanken".

"När det gäller utsikterna för penningpolitiken kommer inflationen, ECB och kronans växelkurs fortsatt vara avgörande, Eftersom vi räknar med att inflationen kommer att bli lägre nästa år, och mycket tyder på att en första räntehöjning från ECB ligger långt fram i tiden, ser vi en första räntehöjning från Riksbanken under fjärde kvartalet 2018", skriver Nordea.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.