Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-06-21

Carl Bennets råd till småspararna: "Häng kvar på börsen"

wysiwyg_image

Få svenska ägare av kött och blod har varit lika framgångsrika som Carl Bennet i att skapa värde. Ägarbolaget gick dubbelt så bra som börsen under 2021. Värdet på börsportföljen ökade med 72 procent och steg från 57 miljarder kronor till 98 miljarder, berättar han i en intervju med Aktiespararen.

Decennierna som ägare och investerare har gjort Carl Bennet till en av Sveriges mest förmögna personer. Det mesta av värdet är kopplat till ägarbolagets börsportfölj. Länge lurade han i vassen och förekom en bit ner på Veckans Affärers listning av Sveriges miljardärer. Året 2016 fanns han med på 16:e plats med en förmögenhet på 24 miljarder kronor. I och med de senaste årens kraftiga ökning av värdet på börsportföljen lär han ha klättrat en bra bit mot toppen bland miljardärerna i Sverige.

"Vi ska komma ihåg att det är fiktiva värden innan de realiseras. Och jag har inga planer på att sälja. Jag har varit med länge och vet att börsen går upp och ner. Därför blir jag inte särskilt orolig när värdet på innehaven faller i nivå med resten av börsen. Men det är klart att jag blir glad när vi får en sådan fin värdering på det arbete som utförs i bolagen. Om vi tittar på värdet i dag ligger det på kring 70 miljarder kronor. I november förra året var det över 100 miljarder under fem dagar. Det är i hög grad det långsiktiga perspektivet som har gett den stora värdeökningen. Men det här hade jag inte alls i tankarna när jag gjorde min första investering i Getinge 1989. Då handlade det snarare om att överleva."

Börsen nära botten

Alla bolag har på ett eller annat sätt berörts av de senaste årens utmaningar med pandemin och kriget i Ukraina. Nu går vi också in i ett nytt läge med kostnadsökningar, lägre marginaler, högre inflation och stigande räntor. Omständigheterna lär påverka både konsumenter och börsbolag. Det kan nog bli värre innan det blir bättre.

Bolag som har låg belåning, hyggligt kassaflöde och är lönsamma överlever och blir starkare. Andra försvinner eller tappar i betydelse. Det har Carl Bennet lärt sig av egen erfarenhet. Erfarenheterna från ägarbolaget och styrelserna i tio börsbolag genom åren har han nytta av även som investerare.

Efter den turbulenta våren på Stockholmsbörsen ser Carl Bennet positivt på aktiemarknaden på omkring tre års sikt.

"Jag tror att vi är nära botten nu. På kort sikt lär vi få leva med att börsen går sidledes. Utmaningarna är många med den höga inflationen och räntorna som är på väg upp. Redan nu ser vi nya ökningar av kostnader och priser varje dag."

Nu gäller det för bolagen att orka hålla i och ta sig igenom utmaningarna. Och det ska man även göra som aktiesparare, menar han:

"Håll i och häng kvar på börsen. Fortsätt att investera, gärna varje månad eller en gång per kvartal, vad som nu är möjligt. Investera i bra bolag där du tror på verksamheten. Ha en långsiktig placeringshorisont, gärna 5 år, helst 10 år. Fyll på med pengar hela tiden och köp aktier i både uppgång och nergång."

Investmentbolag bra första investering 

Investmentbolag är en bra väg in på aktiemarknaden, menar han:

"Det är en mycket fin sparform som ger en bra riskspridning. Om man drar ut kurvan och ser hur väl ett investmentbolag som Investor har utvecklats under de senaste decennierna är det verkligen imponerande. Även Industrivärden och Lundbergföretagen är intressanta, tycker jag."

Han lever själv som han lär och har investerat flera hundra miljoner kronor i investmentbolag.

För Carl Bennet handlar investeringar i enskilda aktier mer om bolag än sektorer. Vid sidan om bolagen där Carl Bennet AB är huvudägare har bolaget även bland annat aktier i Holmen, där han också är styrelseledamot.

"Det gäller att investera i bolag som har en produkt, ett koncept, en idé som är konkurrenskraftig i en tydlig nisch och skapar värde för kunden som denna är beredd att betala för. Det skapar värde på lång sikt. Så enkelt är det."

Idealet är enligt Carl Bennet när man som investerare identifierar ett bolag som är bra i grunden men som ännu inte har utvecklats efter sin potential. En bra produkt och en dålig ledning, då byts ledningen ut. Det vänder man fort. En dålig produkt och en bra ledning kan göra att bolaget klarar sig ett bra tag, men när det kommer en nedgång tar det lång tid att vända verksamheten. En dålig produkt och en dålig ledning; ”Stay away”, som han uttrycker det. En bra produkt och en bra ledning. Då är det förmodligen för dyrt att köpa aktien.

Lönsamhet före tillväxt

Om Carl Bennet ska investera i ett bolag måste det visa lönsamhet.

"Jag tycker inte att tillväxt får gå före lönsamhet. Jag ser problem med de enorma uppgångar som en del börsbolag får. När värdet växer mycket snabbare än börsen och bolaget inte tjänar några pengar är risken stor att det är ett förhoppningsbolag. Uppgången inom exempelvis tech applåderades av börsen förra året men till slut smäller det ju. Det har det gjort förut. Som småsparare tycker jag att man ska vara mycket försiktig med förhoppningsbolag. Det är bättre att ligga kvar i bra bolag med mindre tillväxt än att skifta över till bolag i sektorer som växer snabbt."

Carl Bennet påminner om att det kan vara ett styrkebesked att ett bolag är bra på export. Inte minst om det överlever en lansering i USA.

"Alla våra bolag med verksamhet i USA visar bäst lönsamhet där. Det är svårt att komma in på den stora amerikanska marknaden, men när man väl är där är det otroligt intressant. Det finns fina möjligheter i USA, även för mindre och medelstora företag. "

Författare Anders Ström