Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-26

Casper von Koskull: ”Det ger oss ett övertag”

wysiwyg_image

PRESSKONFERENS. Nordeas koncernchef Casper von Koskull avslöjade i dag att storbanken ska minska antalet anställda med 6 000 personer – minst. Vid 09.45 var aktien back med cirka 5 procent. 

 

Nordeas koncernchef Casper von Koskull presenterar i dag Nordeas rapport för det fjärde kvartalet för journalister och analytiker, på en konferens i huvudkontoret vid Kungsträdgården i Stockholm.

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1 090 miljoner euro, jämfört med analytikernas prognos på 1 093 miljoner euro, enligt SME Direkt.

Räntenettot blev 1.185 miljoner euro, mot väntade 1.201 miljoner euro, och kreditförlusterna uppgick till 79 miljoner euro. Väntat var kreditförluster på netto 107 miljoner euro.

– Omställningen, den digitala revolutionen, påverkar inte bara Nordea utan hela finansbranschen, säger von Koskull, och lyfter fram huvudkontorets förmodade flytt till Finland.

– AI, artificiell intelligens, ska ge våra kunder större möjligheter. Vår robot Nora som kommer att rullas ut i det fjärde kvartalet. Banken blir tillgänglig 24 timmar om dygnet. För mig är det här bara början, säger han.

Tidigare i veckan kom uppgifter om att Nordea är först ut bland nordiska storbanker att samarbeta med Apple om en ny betalteknik, där pengar förs över med hjälp av Apples mobila produkter.

– Det är ett spännande samarbete. Det ger oss ett övertag, säger von Koskull.

Nordeas koncernchef berättar också att han ser bra underliggande affärer, men varnar samtidigt för många geopolitiska utmaningar. Bland annat lyfter han fram risker på den svenska fastighetsmarknaden.

von Koskull lyfter också fram de senaste årens betydande investeringar, bland annat inom IT.

– Det har kostat, men nu börjar vi komma dit där vi kan dra nytta av det.

Nordea ska nu gå in en långsammare investeringstakt.

– Det är spännande, men även utmanande tider. Vi måste gå den här vägen. Siktet är inställt på 2021. Vi är på en bra väg. 

 

David Flatbacke Karlsson, Joel Holm

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.