Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-06

Cellink AB: CELLINK och UPM Biomedicals har ingått ett samarbete för banbrytande utveckling inom 3D-bioprinting

CELLINK ingick i mars ett samarbete med UPM Biomedicals som fortlöper enligt plan. Partnerskapet förenar UPM: s expertis för tillverkning av icke-animaliska, nanocellulosa biomaterial med CELLINKs mångåriga erfarenhet av utveckling för 3D-bioprintning, och erbjuder nya banbrytande lösningar på den växande marknaden inom life science.

Framstegen inom 3D-printning under det senaste decenniet har varit enastående, och tekniken används alltmer inom olika banbrytande applikationer. 3D-bioprintning har redan en viktig position inom områden som cancerforskning, där modeller för tumörer kan skrivas ut för att testa hur de svarar på olika behandlingar. Nyligen har forskare undersökt användningen av denna teknik i klinisk miljö med möjlighet att skriva ut vävnader eller organ som sedan kan transplanteras till patienter. Att använda råvaror som inte härrör från djur, som nanofibrillär cellulosa från UPS, till biobläcksrecept kan innebära att transplantationer till människor blir mer effektiva och kan minska den potentiella risken för immunsvar eller bortstötning.

Samarbetet mellan två starka partners, CELLINK och UPM, bygger förtroende för att arbeta för att dessa behandlingar blir industriell och klinisk standard och tillämpningsbara i en bredare kontext istället på endast ett fåtal sjukhus.  

"Vi var det första företaget som tog cellulosabaserat biobläck till marknaden och samarbetet med UPM innebär fler möjligheter. Företag måste samarbeta för att kunna påverka, vilket detta samarbete är ett bevis på. I framtiden ser vi att dessa teknologier kan användas för att reparera eller ersätta vävnader, vilket är väldigt spännande, säger Erik Gatenholm, VD för CELLINK.

"Vårt material är tillverkat av enbart nanocellulosa och vatten, utan komponenter från vare sig djur eller föroreningar. Vi var först med tillverkning i enlighet med ISO 13485-standarden för kvalitetshantering av medicintekniska produkter, vilket är ett kritiskt första steg för framtida kliniska tillämpningar. Tillsammans med våra högkvalitativa material och CELLINKs 3D-printningskapacitet kommer vi att producera framtiden inom regenerativ medicin, en droppe i taget", säger Johana Kuncova-Kallio, chef för UPM Biomedicals.

För mer information, vänligen kontakta:

Erik Gatenholm, Gusten Danielsson, CFO                           
CEO       Telefon (Sverige): +46 70 991 86 04    
Telefon Telefon (US): +1 (857) 332 2138
(Sverige): +46 73 E-mail: gd@cellink.com
267 00 00
Telefon (US): +1
(650) 515 5566
E-mail:
eg@cellink.com  
 

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 6 april 2021, kl. 14:00 (CEST).

Om CELLINK
Det världsledande biokonvergensföretaget CELLINK, grundades 2016 och tillhandahåller teknik, produkter och tjänster för att skapa, förstå och behärska biologi. Med fokus på applikationsområdena bioprintning, multiomics, cellinjeutveckling och diagnostik utvecklar och marknadsför företaget innovativ teknik som gör det möjligt för forskare inom biovetenskap att odla celler i 3D-miljöer, genomföra high-throughput läkemedelsscreening och skriva ut mänskliga vävnader och organ för medicinsk, läkemedels- och kosmetisk industri. CELLINKs produkter används i fler än 1 800 laboratorier inklusive världens topp 20 ledande läkemedelsföretag, i fler än 65 länder och har citerats i fler än 1 600 publikationer. CELLINK skapar framtidens medicin. CELLINK är noterat på Nasdaq Stockholm, CLNK B. www.cellink.com/investerare

Om UPM Biomedicals
UPM Biomedicals är föregångare inom tillverkning av nanofibrillär cellulosa av hög kvalitet för applikationer inom medicin och livsvetenskap. Mer än 300 patent skyddar nuvarande och framtida produkter som är beroende av finsk björkmassa. Vi samarbetar aktivt med universitet, forskningsinstitut och viktiga partner inom industrin i fråga om framtida innovationer och produkter inom high-throughput läkemedelsscreening, individualiserad medicin, avancerade cellterapier, 3D-bioskrivning, vävnadsrekonstruktion och avancerad sårvård. www.upmbiomedicals.com

Om UPM
Vi erbjuder förnybara och ansvarsfulla lösningar och innovativa framtida alternativ till fossila ekonomilösningar inom sex affärsområden: UPM Biorefining, UPM Energy, UPM Raflatac, UPM Specialty Papers, UPM Communication Papers och UPM Plywood. Som industriföregångare inom hållbarhet har vi undertecknat FN:s 1,5 graders klimatförbindelse och våra målsättningar samt åtgärder för att dämpa klimatförändringen är baserade på vetenskaplig forskning. Vårt bolag sysselsätter omkring 18 000 personer och vår årsomsättning är cirka 8,6 miljarder euro. UPM aktierna är noterade på Helsingforsbörsen. UPM Biofore - Beyond fossils. www.upm.com (https://eur03.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.upm.com%2F&data=04%7C01%7CIL%40cellink.com%7Ce7f96f369f6f49f5447508d8f44701cb%7C92cf905a49bb4c9f8139358aed8b76c8%7C0%7C0%7C637527933124473298%7CUnknown%7CTWFpbGZsb3d8eyJWIjoiMC4wLjAwMDAiLCJQIjoiV2luMzIiLCJBTiI6Ik1haWwiLCJXVCI6Mn0%3D%7C1000&sdata=vecIklo8n8mSaq8cQCEjFQsGxWV3778JKkP0mSyLa%2FI%3D&reserved=0)

Författare Cision

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.