Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-03

Chatta med chefsjuristen

wysiwyg_image

Chatta med Aktiespararnas chefsjurist, Sverre Linton, om allt som rör bolagsjuridik och sparande.
– Det är viktigt att ha koll på börsens spelregler, säger han.  

 Genom Aktiespararnas chatt kan du som medlem att ställa frågor till Aktiespararnas Sparexperter.

– Chatten är ett fantastiskt verktyg i vår kunskapsförmedling, inom allt som rör pension, börs och bolagsbevakning, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

En annan viktig del i chattsatsningen är möjligheten att chatta med Aktiespararnas sparexperter inom marknads- och bolagsbevakningen.

Det kan handla om frågeställningar som rör bevakningen av bolagen men också aktiejuridiska frågor.

Först ut i höst är Aktiespararnas chefsjurist, Sverre Linton, som svarar på medlemmarnas frågor klockan 14.00 den 4 september.

Vad är de vanligaste frågorna du får från medlemmarna?

– I deklarationstider är det framför allt skatt- och deklarationsfrågor. Sedan är det en del frågor kring familjerätt, till exempel om äktenskapsförord, testamenten och särkullbarn. Vad gäller bolagsfrågor så handlar de flesta om större händelser i ett bolag till exempel nyemissioner, småsparares rättigheter eller andra saker som framför allt dyker upp i samband med bolagsstämmor, säger han.

Vilka är de viktigaste juridiska frågorna att han koll som enskild sparare?

– Självklart skatt- och deklarationsfrågor. Sedan är det viktigt att ha koll på börsens spelregler, till exempel vad som räknas som marknadsmissbruk. Med de nya reglerna riskerar man att få väldigt kännbara viten om man till exempel agerar på ett sätt som kan framstå som ett försök att manipulera en aktiekurs. 

Claes Folkmar, chef för Aktiespararnas marknadsbevakning.

– Ofta återkommer vissa frågor. Chatten kan bli ett viktigt verktyg för att sprida kunskap och engagemang samtidigt som den bidrar till att fördjupa vår kunskap om vilka frågor som är mest angelägna för våra medlemmar.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.