Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-30

Cloetta hoppar på utdelningståget

wysiwyg_image

Den svenska godisjätten verkar ansluta till trenden om att återinföra utdelningen under 2020.

Cloettas styrelse har beslutat att föreslå en utdelning till aktieägare om 0:50 kronor per aktie för räkenskapsåret 2019. Det framgår ur ett pressmeddelande som skickades ut första gången igår.

"Konsekvenserna av covid-19-pandemin kan nu bättre överblickas och därför har styrelsen beslutat att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en utdelning på 0:50 kronor per aktie", skriver bolaget, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

I mars beslutade styrelsen att dra tillbaka förslaget om en utdelning om 1:00 kronor per aktie för 2019 givet det osäkra läget som rådde.

Halverad utdelning

"Givet Cloettas starka balansräkning och motståndskraftiga affärsmodell, som genererar kassaflöde även i volatila tider, har styrelsen nu gjort bedömningen att en utdelning för 2019 är lämplig. Styrelsens förslag om 0,50 kronor per aktie ska ses i förhållande till det tidigare förslaget om 1,00 kronor per aktie. Vi fortsätter att förvänta oss att utvecklingen för Cloetta gradvis kommer att förbättras. Samtidigt är pandemin fortfarande aktiv och styrelsen ser därför fortsatt anledning att vara återhållsam", säger Mikael Norman, styrelseordförande i Cloetta, i en kommentar.

I samband med fastställd utdelning kommer Cloetta att återbetala det permitteringsstöd om cirka 1 miljon kronor som erhållits i Sverige relaterat till covid-19-pandemin.

Aktien har under onsdagens inledande handel stigit med knappa 4 procent och handlas till drygt 25 kronor. Årets högsta kurs för bolaget inföll den 31 januari och var så hög som 34 kronor.

Dagens industri skrev tidigare om att norska livsmedelsföretaget Orkla ser Cloetta som en het uppköpskandidat enligt analytiker och branschaktörer.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.