Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-03

Cloetta lyfts fram av Avanza Placera för januari

wysiwyg_image

Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta är ett av fyra bolag som Placera rekommenderar för köp. 

Placeras utgångspunkt är att så långt som möjligt skaffa icke-cykliska tillgångar. Övriga "bas"-bolag som Placera rekommenderar är Microsoft, Investor och Lifco. 

Under fjolåret föll Cloettas aktie något mer börsen. När handeln inleddes innevarande år var kursen cirka 24 kronor.

I mitten på november i fjol angav Danske bank en riktkurs på 28 kronor och SEB 32 kronor. 

För det tredje kvartalet rapporterade Cloetta fortsatt tillväxt och nettoomsättningen ökade med 2,2 procent till 1538 miljoner kronor.

Rörelseresultatet, justerat för jämförbarhet, steg till 194  (169)  miljoner kronor. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 250 (135) miljoner kronor.

Cloetta utsågs av Aktiespararna till Årets börsbolag 2017 och belönades för bästa årsredovisning, IR-webb och delårsrapport. 

Bolagsstämmorna är också mycket välorganiserade, välbesökta med bred och bra information. Aktiespararna brukar bevaka stämmorna.

På årsstämman 2018 ställde Aktiespararna bland annat frågor till ordföranden Lilian Fossum Biner om Cloetta har planer på att sända stämman live. Det skulle säkert kunna fördubbla antalet stämmodeltagare. Hon svarade att Cloetta inte har några omedelbara planer på det. 

På den nämnda årsstämman var det cirka 250 personer närvarande som företrädde totalt 60 procent av kapitalet. Cloetta har drygt 22 500 aktieägare. 

Grundarfamiljen genom Malfors Promotor är stora och aktiva ägare. 43 procent av kapitalet ägs av utländska ägare. 

Aktiespararna driver sedan en tid frågan om digitalisering av bolagsstämmor och anser att två saker talar för att Cloetta ska gå i bräschen för utvecklingen mot digitala stämmor. 

Det är dels att Cloetta ligger i framkant när det gäller kontakten med sina aktieägare, dels att antalet aktieägare har visat glädjande ökning. 

På frågan om var vi ska köpa Cloettaprodukterna i en framtid präglad av ökad webbhandel svarade vd Henri de Sauvage-Nolting att Cloettas ledning följer utvecklingen noga och att en del produktgrupper minskar.

Samtidigt finns det ett gemensamt intresse hos handlarna och Cloetta att hitta lösningar, inte minst givet att godis är en lönsam del för handlarna. 

Författare och bevakare: Charlotta Malm

Fakta: Cloetta, som grundades 1862,  tillverkar och säljer en rad välkända godismärken och nötter. Bolaget är verksamt i mer än 50 länder och har cirka 2 500 medarbetare. Omsättningen 2017 var 5,8 miljarder kronor. 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.