Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-08

Då tror privatsparare att börsen bottnar

Privatinvesterare har inte skrämts bort av börsnedgången i år. Under nästa år planerar de flesta enskilda investerarna att investera samma belopp eller mer trots de ökade levnadskostnaderna. Det visar en ny undersökning från den Londonbaserade plattformen Finimize, enligt CNBC. Privatinvesterare tror börsen bottnar under 2023.

Endast 1 procent av privatinvesterarna säger att de planerar att sälja av sina investeringar under det nya året medan 65 procent kommer att fortsätta investera och 29 procent planerar att utöka sina portföljer.

"Dessa uppgifter är ett bevis på att även i den nuvarande marknadsmiljön ser majoriteten volatiliteten helt enkelt som en del av den ekonomiska cykeln tack vare tillgång till information och växande erfarenhet av investeringar", säger Max Rofagha, vd för Finimize, i ett pressmeddelande på onsdagen.

"Dessutom är det tydligt att berättelsen om privatinvesterare håller på att förändras. Tidigare har det till exempel varit fokus på hur en liten population av daytraders beter sig." Undersökningen av över 2 000 privatinvesterare i Europa, Asien och USA visade att över 80 procent av privatinvesterarna tror att det värsta av börsnedgången kommer att vara över inom sex månader.

Vidare visar undersökningen att 72 procent av handlarna planerar att satsa på enskilda aktier nästa år, varav 64 procent föredrar stora teknikbolag som Apple, Microsoft, Google och Meta.