Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

Dags att ta första steget

wysiwyg_image

Att köpa sin första aktie eller sina första fondandelar kan kännas både läskigt och överväldigande. Hur mycket kunskap måste jag ha? Tänk om jag förlorar alla mina pengar? Det är kanske några av tankegångarna du har när du sitter där med dina hårt förvärvade pengar.

Att spara i aktier och fonder innebär en risk, det är det viktigt att vara medveten om. Dock har historien visat att den största risken är att inte ta någon risk överhuvudtaget.

Att köpa aktier behöver inte vara så svårt. Det svåraste är att våga. När du väl hoppat över det där första hindret och gjort din första investering, då öppnas en helt ny värld.

Det är aktiernas förlovade land med löfte om ränta-på-ränta effekt som med tiden kan göra dig till miljonär! Tycker du att det låter för bra för att vara sant? Det behöver det faktiskt inte vara. Nu är det dags att komma igång.

Att köpa aktier behöver inte vara så svårt, det svåraste är att våga. Här ger vi dig grunderna för att komma i gång med ditt sparande. Största risken är att inte ta någon risk överhuvudtaget. 

Men jag kan ingenting om aktier?

wysiwyg_image

Det är helt okej att känna att man inte har så stor kunskap om aktier innan man börjar spara i dem. Alla har någon gång varit nybörjare. Ett tips då är att först börja med en liten summa pengar som du endast ska använda dig av för att lära dig om hur allting fungerar.

Lär genom att göra, ibland är det bäst att hoppa i med huvudet först!
Visst kan du gå på minor, men alla andra som håller på med aktier har också gjort dåliga investeringar i sitt liv. Då lär man sig.

Ett bra sätt att komma i gång är att starta där du står. Tycker du om kläder, då kan du titta på klädbolag. Gillar du teknik finns det nästan ett oändligt antal aktier, och så vidare. Se dig omkring för inspiration medan du lär dig.

Du hittar såväl lärarledda som digitala utbildningar på aktie­sparana.se/utbildningar

Hur gör man då?

wysiwyg_image

Det finns nätmäklare som riktar in sig på just aktiehandel och som erbjuder väldigt låga avgifter för att köpa och sälja aktier. Avanza och Nordnet för att nämna två. Du öppnar ett konto, för över pengarna du vill investera. Sen är det bara att välja dina aktier och klicka på köp! För dig som vill köpa andelsorders eller Aktiespararnas färdiga aktieportföljer är Aktieinvest värt att spana in. Om du som fondägare vill sänka kostnaderna på ditt sparande är nya plattformen SAVR ett bra alternativ.

Vänta nu? Det är ju superroligt med aktier!

Ja, visst är det både roligt och intressant! Ju mer du lär dig, desto mer kommer du inse att det finns att upptäcka. Plötsligt blir annars ganska gråa ämnen som trender i samhället, Riksbankens styrränta och den procentuella ökningen av Sveriges Bruttonationalprodukt otroligt spännande! För de kommer beröra dig, dina bolag och dina möjligheter att tjäna pengar. Allt handlar bara om att våga ta steget och köpa den där första aktien!

Sätt sparmål som motiverar dig och aktivera ett automatiskt månadssparande.

Vad vill du spara till? Kanske både till pensionen och till en ny lägenhet. Med tydliga sparmål blir det mycket lättare att motivera dig själv till att spara. Bestäm dig för vad just du vill och måla gärna upp en tydlig målbild som motiverar dig.

Gör en tydlig sparplan

wysiwyg_image

När du har bestämt dig för hur mycket pengar du vill spara ihop till – gör upp en enkel sparplan. Börja med att göra en enkel budget över hur mycket inkomster och utgifter du har varje månad. Hur mycket pengar har du möjlighet att lägga undan, som också känns rimligt på sikt? Tänk på att sparande snarare är ett marathon än ett sprinterlopp, det gäller att skapa en långsiktigt hållbar plan.

Skapa vanor som hjälper dig att spara mer

Här kan det vara värt att fundera på om du kan göra nåt i din vardag för att kunna spara mer. Att byta ut enkla vardagsvanor som att äta mindre ute på restaurang, ändra brevfakturor till e-faktura, handla second hand eller byta ut Starbucks-kaffen mot en kaffetermos på morgonen på väg till jobbet kan ge dig möjlighet att spara mer utan att du behöver förändra ditt liv speciellt mycket.

Undvik sparkontot för ditt långsiktiga sparande

På ditt vanliga sparkonto vill du bara ha pengar som du ska använda i närtid. Här finns kontantinsatsen till lägenheten eller bilen som du ska köpa snart och din buffert i fall något oförutsett skulle hända. Ditt långsiktiga sparande däremot ska du inte ha på ett sparkonto. De vill du investera på börsen i fonder och aktier. Det är där pengarna verkligen har potential att växa!

Börsen vinner i längden

wysiwyg_image

Historiskt sett har investeringar på börsen alltid varit den mest lönsamt på sikt. Ju längre tid du kan exponera dina pengar mot börsen, desto bättre, högre och tryggare avkastning får du. De senaste decennierna har vi till haft flera kriser, som till exempel finanskrisen och IT-bubblan som gjorde att börsen tappade rejält. Men trots dessa händelser så har börsen på det stora hela utvecklat stadigt uppåt.

Skapa ett automatiskt månadssparande

Ingen kan veta hur det kommer att gå för börsen framåt. Det näst intill omöjligt att pricka in exakt rätt tid för att köpa aktier och fonder, även för den som är en van aktiesparare. Därför är ett av de bästa spartipsen att upprätta ett månadssparande, där pengar dras från ditt konto direkt när lönen har kommit in och automatiskt fördelas i din aktieportfölj. Fördelen är att du då köper när det går både bra och dålig på börsen, vilket över tid jämnar ut börsens kortsiktiga svängningar.

Tiden är din bästa vän – se kraften i ränta-på-ränta-effekten

Ett långsiktigt månadssparande är också det bästa sättet att öka sina sparpengar genom ränta-på-ränta-effekten. Den innebär att när du sparar i aktier och fonder får du oftast god ränta på dina pengar under ett år. Nästa år får du också bra ränta, men då får du ju också ränta på förgående års ränta. Så kan det fortsätta, år ut och år in, och med tiden kan det göra underverk för din ekonomi.

"Största risken är att inte ta någon risk alls."

Författare Redaktionen