Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-27

DAIMLER: UTVECKLAR SJÄLVKÖRANDE LÅNGTRADARE MED GOOGLES WAYMO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska fordonskoncernen Daimlers lastvagnsdivision har ingått samarbetsavtal med Googles dotterbolag inom autonoma fordon, Waymo, om att utveckla självkörande långtradare, enligt ett pressmeddelande.

Daimler-modellen Freightliner Cascadia kommer nyttja Waymos autonoma körsystem, men det är inget nära förestående steg att sätta ut bilar i vägtrafik, förtydligade Waymos vd Kohn Krafcik i ett konferenssamtal på tisdagen.

"Det här är superlånga tidshorisonter", sade han enligt Reuters.

För att nå slutmålet kommer utveckling av bromsning, styrning och andra tekniska krav utvecklas för att möjliggöra att sätta den autonoma lastbilen i trafik. Waymo har också arbetat i liknande projekt med amerikanska Paccar, utan att nå fram till ett långvarigt samarbetsavtal.

Waymo har arbetat med utveckling av självkörande fordon i över 10 år. Initialt var verksamheten inriktad mot självkörande taxifordon, men sedan 2017 har syftet breddats till automatisering av kommersiella fordon i stort.

Daimlers närmaste europeiska konkurrent AB Volvo har tecknat avtal för självkörandeteknik med chiptillverkaren Nvidia medan Volkswagens Stockholmsnoterade lastvagnsdivision Traton, som bland annat äger Scania, har tecknat ett liknande utvecklaravtal med amerikanska Argo.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.