Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-18

Dalsspira: Delårsrapport 4 Oktober 2015 -  September 2016

Dalsspira mejeri erbjuder lokalproducerade get- och komjölksprodukter
med god smak och unika egenskaper.
Med Dalsspiras produkter kan alla konsumenter göra ett val som känns
bra i magen. Dalsspira mejeri värnar om djur, människor och landskap.

Dalsspira mejeri - det känns bra i magen
Lyckokänslor i kohagen - närproducerad komjölk

Juli-September 2016 (Fjärde kvartalet 2015/2016)

· Nettoomsättningen uppgick till 5 586 (543) tkr, vilket motsvarar
en tillväxt om 929 %. Ökningen består till stor del av nytt
sortiment.

· Rörelseresultatet före avskrivningar och räntekostnader uppgick
till -1 219 (97) tkr.

· Resultat före skatt uppgick till -1 277 (92) tkr.
· Resultat per aktie uppgick till -0,43 (0,058) kr.
Oktober 2015- September 2016 ( 12mån ackumulerat)

· Nettoomsättningen uppgick till 7 611 (2 554) tkr.
· Rörelseresultatet före avskrivningar och räntekostnader är -3 802
(72) tkr. Detta beror på nedlagda kostnader i samband med
investeringen av mejeriet.

· Resultat före skatt uppgick till -3 929 (-60) tkr.
· Resultat per aktie uppgick till -1,35 (-0,43) kr.
· Soliditeten uppgick till 52 % (75%).
Väsentliga händelser under perioden

· Försäljningsökningen fortsätter, 1 655 tkr juli till 1 870 tkr i
september. Det innebär en ökning från 5 000 liter mjölk per dag i
början av juli till ca 7 000 liter mjölk per dag i slutet av
september.

· I september lanserades Dalsspiras nya getostar, Hallou-get och
Getaost på Ica vilket innebär att det nu finns drygt 1 000 Ica
butiker som kan beställa hem de svenska delikatesserna.

Väsentliga händelser efter perioden

· Samtidigt som försäljningen ökar, blir butiksantalet fler. I
oktober hade vi 70 butiker som regelbundet köper in vårt
närproducerade komjölkssortiment jämfört mot 40 butiker i juni.

· Vi har tidigare meddelat att vårt nästa mål är att expandera
komjölksförsäljningen ned till Göteborg. Nu kan vi stolt meddela att
Dalsspiramjölken finns att handla i Göteborg!

· Försäljningen av den gamla produktionsanläggningen är genomförd,
vilket gav en bokföringsmässig förlust om 170 tkr.

· Dalsspira utvecklar produktsortimentet med crème fraiche.
VD har ordet

Hej! På Dalsspira råder full verkstad när vi närmar oss juletider. Hos
oss packas klappar som känns bra i magen, en närproducerad dessert
med godaste grädde eller varför inte lyxiga ostar som förgyller
julbordet. Detta är vår andra rapport sedan produktionsstart i juni
och vi kan glatt meddela att försäljningen samt butiksantalet
fortsätter att öka. Vi har sedan start nått distribution till 70 nya
butiker och en snittförsäljning på ca 7 000 liter komjölk per dag.
Totalt sett har Dalsspira idag ca 160 butiker fördelat på get- och
komjölkssortiment, motsvarande siffra förra året var 50 butiker.
Antalet bönder som levererar till mejeriet har också ökat. Idag har
vi 10 stycken komjölksbönder inom en radie av 4 mil från mejeriet. Vi
har ca 25 komjölksleverantörer som står i kö för att få leverera till
Dalsspira vilket betyder att vi kan fortsätta öka vår försäljning
utan problem med råvarutillgången.

Vi har under detta kvartal utökat vår listning i butikspackflödet på
Ica med två av våra getostar. En Getaost (fetaost) och en Hallou-get
(stekost), som självfallet är 100 % närproducerade.

Vi är stolta över det positiva mottagandet som vi har fått på
marknaden för våra produkter men vi vill nu utveckla företaget
ytterligare genom ökad effektivitet och optimalt utnyttjande av vår
produktionskapacitet. Stort fokus läggs på utveckling av
organisationen, på att öka snittet hos befintliga butiker och att
utveckla försäljningen till nya butiker i Göteborgsområdet.

För att kunna hantera det ökade antalet butiker och utvidgade
försäljningsområdet undersöker vi olika fraktalternativ och
samarbetspartners inom det livsmedelskluster företaget ligger beläget
i för att få en större kostnadseffektivitet på leveranserna.

Som ett nästa steg arbetar vi kontinuerligt med produktutveckling där
vi försöker utnyttja mejeriets befintliga kapacitet. Vår nyaste
satsning är crème fraiche som kommer att erbjudas till våra
befintliga kunder från januari 2017.

Investeringarna i det nya mejeriet har tidigare uppskattats till ca 18
mkr, utfallet blev ca 18,6 mkr. Ett långsiktigt hyresavtal har
ingåtts med Färgelanda kommun avseende mejerifastigheten, i detta
avtal inkluderas diverse lokalanpassningar. Utöver detta har
investeringar för tillförsel av kylmedia och hetvatten uppgående till
2 mkr genomförts. Efter kvartalets utgång har den gamla
produktionsanläggningen sålts, vilket givit en bokföringsmässig
förlust på 170 tkr.

Under kvartalet redovisar Dalsspira ett resultat på ca -1 280 tkr,
dock har företaget belastats av uppstartskostnader för mejeriet till
ett belopp av 780 tkr.

För att veta mer om Dalsspira rekommenderar vi att ni följer oss på
Facebook där vi kontinuerligt uppdaterar de senaste händelserna kring
återförsäljare, nyheter från bönderna och från oss på mejeriet.

-----------------------------------------------------------
http://news.cision.com/se/dalsspira/r/delarsrapport-4-oktober-2015----se...
http://mb.cision.com/Main/13445/2125706/591801.pdf

Författare ATORG

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.