Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2022-09-26

Danske: Börsen återhämtar sig alltid

wysiwyg_image

Att lämna marknaden när börsen redan har fallit kraftigt är inte att rekommendera, säger Danske Banks Maria Landeborn i sitt senaste veckobrev.

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks Maria Landeborn att svag makrodata och hökaktig penningpolitik ger för handen att recessionsoro, stora kursrörelser samt en svag utveckling på aktiemarknaden kommer att prägla hösten. Banken behåller därför sin rekommendation för aktier vid undervikt. Vidare föredras USA framför Europa då den senaste ser mer sårbar ut, särskilt med tanke på energikrisen.

Hon skriver att kronförsvagningen har agerat stötdämpare för många svenska investerare då världsindex i svenska kronor inte sjunkit mer än 5%.

”Det har med andra ord lönat sig att ha en väldiversifierad portfölj med global riskspridning.Vi vet dock att många svenska aktie- och fondsparare har en (alltför) hög andel svenska aktier i portföljen, och i år har det varit ett sänke för utvecklingen”, skriver hon.

Vidare betonar hon vikten av en god riskspridning, utan för mycket fokus på enskilda aktiemarknader eller bolag. De flesta sparar också långsiktigt, påminner hon, och då bör man inte låta kortsiktiga kursrörelser påverka portföljens utformning.

”Historiskt har börsen alltid hämtat sig från både tillfälliga orosmoln, djupa kriser och långa lågkonjunkturer, och det finns ingen anledning att tro att det blir annorlunda den här gången. Att sälja av aktieportföljen och lämna marknaden när börsen redan fallit kraftigt är inte att rekommendera, förutsatt att man inte behöver pengarna i närtid givetvis”, skriver hon.

Författare Elin Hanspers