Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-02-24

Därför är börsen skakig nu - och så slutar året

wysiwyg_image

Börsen har gått oerhört starkt sedan januari men nu har det börjat skaka igen.

I veckans avsnitt av "Tillsammans mot miljonen" diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih vad turbulensen beror på, men man tar också upp Truecallers katastrofrapport och varningsflaggorna hos förhoppningsbolag.

Du kan lyssna på hela podden här. 

Efter en svag december under 2022 så stack börsen som en raket de första veckorna av 2023 och en bit in på februari. Anledningen till börsbränslet var bland annat en förhoppning om att den kommande lågkonjunkturen inte blir så allvarlig - samtidigt som marknaden tror att Fed har gjort sin sista räntehöjning.

Men flera experter varnade för att marknaden rusade för fort fram, och att ekonomin både i USA och i Sverige kan ta mer stryk än vad man just nu tror, samtidigt som centralbankerna mycket väl kan fortsätta höja räntan. 

Fed-ledamöter är mer hökaktiga

Och det är det senare som nu har fått börserna att börja bli lite sura igen. 

"Efter att inflationen kommit in högre än väntat och arbetsmarknadssiffrorna i USA fortsätter vara starka, så har Fed-ledamöter börjat kommunicera mer hökatigt. Samtidigt skruvar Riksbanken upp sin räntebana och Fed kanske gör likadant snart. Man börjar i alla fall förvänta sig en högre räntetopp än tidigare och då blir marknaden så här", säger Carl-Henrik Söderberg i podcasten. 

Mohammed Salih fyller i:

"Ja, vi ser att vissa bolag har det väldigt jobbigt nu. Till exempel så släppte Walmart i USA en dålig rapport i veckan. USA:s ekonomi har ju stått emot bra, men nu verkar det som att Walmart, som är en ganska känslig konjunkturmätare, börjar vika åt fel håll även dem".

Stora inflöden på marknaden 

Samtidigt har småsparare som haft pengar utanför börsen hoppat in under de första veckorna i januari för att vara med på uppgången, så aktieflödena in på marknaden har varit höga. 

”Nu är vi uppe på gamla toppnivåer och frågan är om det ska vända här för att folk börjar bli skraja nu", säger Carl-Henrik Söderberg och fortsätter:

"Jag tror dock att börsåret kommer sluta i en positiv ton, men jag tror att volatiliteten kommer vara hög och det kommer dyka upp fler orosmoln". 

 

LÄS MER: Banken: Sälj SBB - har en ohållbar utdelning 

LÄS MER: Korta portföljen behåller innehavet - aktien ser billig ut 

Författare Eric Emanuelsson