Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-02

Därför är det säljläge i avknoppningen: ”Marknaden för optimistisk”

wysiwyg_image

En kursuppgång på närmare 30 procent sedan avknoppningen från Autoliv tyder på att marknaden är alltför optimistisk om bilsäkerhetsföretaget Veoneers långsiktiga lönsamhet. Marknaden har också redan prisat in en möjlig höjning av de finansiella målen för 2020.

Det menar UBS, som sänker sin rekommendation för Veoneer till sälj från tidigare neutral med riktkursen 44 dollar, motsvarande cirka 395 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om.

"Vi tror att den nuvarande aktiekursen redan återspeglar en rejäl höjning av intäktsprognosen på mer än 60 procent", skriver bankens analytiker i en dagsfärsk analys.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytikers köpråd: "Spännande resa"

UBS har dock svårt att hitta några tecken på att den organiska försäljningstillväxten är nära en vändpunkt.

Banken tror också att sannolikheten för att Veoneer blir en ledare inom självkörande bilar är låg, inte minst mot bakgrund av hård konkurrens från de stora teknikbolagen och risken att biltillverkarna utvecklar egna lösningar. Analytikern hänvisar särskilt till Tesla, som tagit fram världsledande elektronik med en stor andel utvecklad inom bolaget.

MISSA INTE: Experterna: "Köp skogsklassikern"

"Vår Teslaanalys lyfter fram risken för tier-1-leverantörer som Veoneer, som satsar alltför mycket kapital utan att ha någon tydlig konkurrensfördel."

Med dagens höga värdering är "risk/reward" därmed inte attraktiv, resonerar UBS.

SE ÄVEN: Här är proffspanelens favoritaktier

Därtill är Veoneer inte immunt mot den senaste tiden globala inbromsning på fordonsmarknaden, samtidigt som kostnaderna väntas öka i takt med att nya order trillar in, menar banken.

Veoneer handlades vid 11-tiden på tisdagen till omkring 488 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med 1,5 procent för dagen.

YTTERLIGARE LÄSNING: TV: Nya aktier i portföljerna

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.