Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-25

Därför pressas verkstadsaktierna: ”Smekmånaden är över”

wysiwyg_image

Den tyska ekonomin fortsätter att bjuda på varningssignaler.
Två vinstvarningar från börsjättarna Pfeiffer Vacuum och Kuka är de senaste orosmolnen.
Verkstadsbolagen i Stockholm trycks tillbaka av beskeden.
– Smekmånaden för cykliska aktier är över, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

Läget i Tyskland, världens fjärde största och Europas viktigaste ekonomi, ter sig allt sämre och fler och fler tecken i de makroekonomiska siffrorna tyder på att landet närmar sig en ordentlig nedgång eller rent ut sagt en recession.

 – Vi har sedan länge märkt av en inbromsande ekonomi, men marknaden brukar bara kunna fokusera på en sak i taget och har under en period fokuserat på världens centralbanker och de stimulanser som presenterats på löpande band. Hopp kring lite positivare framåtblickande indikatorer har därför funnits. Förhoppningar som nu ser ut att ha gått upp i rök, säger Carl-Henrik Söderberg, analytiker på Aktiespararen.

LÄS MER: Malmqvist: Vad är Tysklands problem?

Småspararfavoriterna faller

På onsdagen offentliggjordes två nyheter som ger ännu mer vatten på den pessimistiska kvarnen. Pfeiffer Vacuum, en konkurrent till Atlas Copco inom vakuumsegmentet, och Kuka, som utmanar ABB inom industrirobotsegmentet, har båda vinstvarnat och spår nu lägre resultat än tidigare kommunicerat.

Oron i Tyskland sätter inte bara press på de vinstvarnande bolagen utan även på Atlas Copco och ABB och övriga Stockholmsbörsen. Verkstadsjättarna är båda ned över 2 procent medan OMXS30-index backat omkring 1,5 procent vid 16-tiden.

 – Med liknande verksamheter och kundsegment är den nedåtgående rörelsen i dessa bolag naturlig, betonar Carl-Henrik Söderberg.

Vilka aktier är egentligen känsligast för negativa indikationer från Tyskland?

– Drar man med de breda penseldragen är det bolag som har en stor andel av sin försäljning utomlands. Tyskland har länge varit dragloket i en annars trög europeisk ekonomi och spridningseffekterna från ett inbromsande Tyskland blir därför betydande för bolag med exponering mot Europa. En svag tysk ekonomi är också en direkt konsekvens av att kinesisk ekonomi saktar in, även det kännbart för många av våra stora exportbolag.

MISSA INTE: Så påverkas dina aktier av statistiken

Hur ska jag tänka som sparare?

– Börsen är svårnavigerad och huruvida man som sparare ska äga konjunkturkänsliga verkstadsbolag eller inte, det svänger fort. Men den fundamentala bilden ser ofrånkomligen svag ut för cykliska bolag, konstaterar Carl-Henrik Söderberg.

Sunt att vara beredd

Ett generellt råd i dessa turbulenta tider är att se till att ha en del av portföljen i kassa för att ha möjlighet att fylla på portföljen vid nedgångar.

 – Självklart uppstår överreaktioner på nedsidan när investerare blir för pessimistiska och då kan det skapas köplägen för den långsiktige. Men tänk på storleken gällande de köp du gör. Var inte för aggressiv och ta inte för stora positioner på en gång. Utgå inte ifrån att du lyckas pricka botten. Behåller du en sådan ödmjukhet minskar risken för större förluster, säger Carl-Henrik Söderberg.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.