Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-15

Därför ska du buffertspara

wysiwyg_image

Hur mycket ska jag ha i buffert?

Det är olika från person till person beroende på hur vår livssituation ser ut, vilka utgifter man har och vad man själv känner sig trygg med. Tänk om du blir av med din inkomst, hur många månader kan du vara utan inkomst och leva på din buffert? En månad? Tre månader? Ett vanligt tips är att minst ha en månadslön lättillgänglig på förslagsvis ett sparkonto med ränta. Här tycker jag det är viktigt att rannsaka sig själv och landa på en rimlig nivå utifrån sina förutsättningar – men vi kan ofta spara mer än vi tror!

Fem tips på hur du lyckas med din buffert

Sätt upp mål. Ett effektivt sätt för att nå sina drömmar är att arbeta med målsättningar. Det finns många olika sätt, men det enklaste är att sätta sig ner och skriva helt enkelt. I det här fallet kan ett mål vara att; “om ett år ska jag ha en månadslön i buffert”.

Planera. För att nå dina mål tycker jag att det är superviktigt att planera. Det är verkligen A och O för mig. Det är lätt att falla för impulsiva frestelser, speciellt sådant som påverkar din ekonomi. Om du har en plan så är det mycket lättare att stå emot. För mig är det till exempel viktigt att ha en dagsplanering gällande mat, annars faller jag lätt för utematen…

Var realistisk. Det är lätt att sätta alldeles för höga mål, ha höga krav och vara hård mot sig själv. Jag har själv varit där. När jag bestämde mig för att spara satte jag för högt mål som jag inte klarade av, som gjorde att jag kände mig helt värdelös. Sluta upp med det! Varje sparad krona är en framgång. Jämför dig inte med andra heller. Det är lättare sagt än gjort men försök att inspireras av andra istället.

Ha stenkoll på dina utgifter. Det är många som inte tycker sig ha råd att spara. Så kan det såklart vara för vissa, men för de allra flesta av oss så kan man spara om man skär ner på sina utgifter. Börja med att kolla ditt kontoutdrag för förra månaden och analysera alla kostnader. Var de nödvändiga kostnader, eller kunde de ha gått till sparandet istället? Går det att omförhandla vissa kostnader? Telefon, el och andra abonnemang kanske skulle kunna vara billigare hos en annan aktör? Kika gärna extra på kostnaden för mat, den kan ofta vara hög.

Öka dina inkomster. Om du känner att det finns tid och du hittar ett sätt att dra in mer pengar till ditt sparande – gör det! Ett extrajobb vid sidan av dina studier eller ditt ordinarie jobb kan dra in värdefulla kronor som gör att du når ditt mål snabbare. Du kanske är en fena på sociala medier och vill göra en utbildning online? Passiva inkomster är ett superbra tips för dig som vill att pengarna ska rulla in när du sover.

Skribent: Saara Koponen

Författare Redaktionen