Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-22

Därför ska du sälja kursraketen - "värdering speglar ej riskerna"

wysiwyg_image

Nätbanken Avanza är visserligen välskött med långsiktig potential, men externa faktorer såsom två svenska räntehöjningar gav betydande medvind till nettovinsten i fjol och det är osannolikt att dessa kommer att stödja vinstestimaten ytterligare.

Så resonerar SEB i den analys där banken sänker sin rekommendation för Avanza till sälj från behåll med oförändrad riktkurs på 97 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om under tisdagskvällen.

SEB menar vidare att värderingen av aktien inte prisar in risker som finns inom andra områden.

"Vi fortsätter att se risker kring fondprissättning under 2020, vilket skulle kunna skapa vinstpress", heter det i analysen.

Avseende Avanzas nya finansiella mål som presenterades på tisdagen räknar SEB med att Avanza kommer att fortsätta leva upp till sitt avkastningsmål och målet för utdelningsandelen, men att marknadsandelen av nysparandet och av den totala sparmarknaden kommer att vara något under målbilden.

Avanza-aktien handlades upp med 0,6 procent på tisdagen och stängde på 107 kronor sedan nätbanken redovisat siffror för det fjärde kvartalet. Strax efter lunchtid på onsdagen var Avanza-aktien ned 5 procent för dagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.