Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-20

Deklarationstipsen du inte får missa

wysiwyg_image

Det börjar dra ihop sig till årets deklaration, och du kan faktiskt ha din återbäring på kontot snabbare än du anar. Men slarva inte!

Har du skaffat en digital brevlåda innan den 1:a mars i år, anmält ett konto för skatte-återbäring senast 1:a mars, har ett digitalt Bank-ID och godkänner din deklaration utan ändringar senast den 28:e mars så kan du få din eventuella återbäring redan strax efter påsk, något som såklart kan låta lockande.

Men tänk ändå på att läsa igenom deklarationen noggrant så att du inte godkänner felaktiga siffror eller missar några avdrag, det kan vara värt att vänta lite längre på pengarna om du i stället slipper betala onödigt mycket skatt.

Om du, likt många aktiesparare, har köpt och sålt med både vinst och förlust under året så kan du ha ett lite mer omfattande jobb framför dig än att bara skicka in och godkänna din deklaration.

Vad gäller själva deklaration av värdepappersaffärer är det inga större nyheter för i år.

Vad som däremot kan vara nytt och viktigt att tänka på är att om du har handlat med kryptovalutor, till exempel Bitcoin, under 2017 så skickas inga kontrolluppgifter in men dina affärer ska ändå deklareras precis som fonder och aktier.

Som tur är finns det också nyheter som underlättar för dig. Om du till exempel sköter dina värdepappersaffärer via en nätmäklare kan du få hjälp med en förifylld K4-blankett, försäljning av värdepapper med mera.

LÄS ÄVEN: Undvik onödig skatt på utländska aktier

Och om du anlitar en byrå för hjälp med din deklaration så har skatteverket från i år en ny tjänst där byrån digitalt kan skicka in hela deklarationen, såväl huvudblankett som bilagor och övriga upplysningar. Sedan kan du enkelt logga in på ”Mina sidor” och godkänna den.

Slutligen, har du väldigt mycket att justera i din deklaration så kanske du ska utnyttja möjligheten att begära anstånd?

Behöver du bara ett kortare anstånd, fram till 16:e maj, kan du ansöka via ”Mina sidor” på skatteverkets hemsida. Sista dag att ansöka är den 2:a maj. Om du däremot behöver ett längre anstånd måste du fylla i en fysisk blankett som ska vara skatteverket tillhanda senast 10 dagar innan den 2:a maj.

MISSA INTE: Skatteverkets experts svar på läsarnas frågor

Observera att en fysisk person endast behöver anföra synnerliga skäl om du är i behov av anstånd längre än till den 31:a maj. För en juridisk person (dödsbon undan-taget) krävs däremot alltid synnerliga skäl.

Lycka till! 

Sverre Linton, jurist på Aktiespararna

Viktiga datum

20 mars: Deklarationen öppnar.

28 mars: Sista dagen att digitalt skicka in sin deklaration för att kunna få tillbaka pengar i april (detta förutsätter att du inte gör några ändringar).

5–6 april: Slutskattebesked och skatte-återbäring till dig som deklarerat online och utan ändringar senast den 28:e mars.

15 april: Ska alla ha fått sin pappers-deklaration.

2:a maj: Sista dagen att skicka in din deklaration (såvida du inte fått anstånd).

3:e maj: Du ska ha gjort eventuell extra skatteinbetalning på under 30 000 kronor.

8 juni: Slutskattebesked och åter-bäring för de som deklarerat digitalt och anmält konto.

8–10 augusti: Slutskattebesked och återbäring för dig som inte uppfyllde förutsättningarna vid tidigare tillfällen.

13 november: Sista dagen att betala eventuell restskatt om du fick ditt slutskattebesked i augusti.

wysiwyg_image

Aktiespararna genomförde även en undersökning på Twitter, resultatet kan ni se ovan.

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.