Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-21

"Demografi innebär utmaningar"

wysiwyg_image

Demografiska faktorer kommer hålla globala räntor nere under kommande år. Det kan leda till större balansräkningar, finanspolitisk instabilitet och utmaningar för centralbanker.

Det skriver Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i en analys.

Forskning visar att 75 procent av nedgången på 200 punkter i globala realräntor sedan 1980 kan förklaras av demografiska förändringar. Den visar också att demografin kommer fortsätta sätta press på räntor, om än i mindre utsträckning.

Av särskild vikt är den stigande förväntade medellivslängden, som nästan helt och hållet förklarar nedgången i realräntor senaste årtiondena.

Om låga räntor är här för att stanna kommer det ha stor påverkan på samhället i stort. Större balansräkningar är att vänta, det vill säga högre värderingar på både tillgångar och skulder hos regeringar, företag och hushåll och alla risker som följer med det.

Centralbanker kommer möta utmaningar, om de håller fast vid nuvarande inflationsmål kommer penningpolitiken ofta begränsas av miniminivån för policyräntor, var den nivån än ligger. Det kan innebära svårigheter att stimulera ekonomin via penningpolitik vid nedgång, skriver Wallström.

Centralbanker med stora balansräkningar kan vara den nya normen och kvantitativa lättnader eller åtstramningar ett mer permanent inslag i penningpolitiken.

Lägre räntor under en längre period kan också väcka diskussionen om centralbankers inflationsmål till liv. Den nuvarande ordningen med inflationsmål kan vara mindre lämplig när större balansräkningar innebär risker mot ekonomin.

Snarare än att försöka styra konsumentprisinflationen mot 2 procent kan centralbanker försöka minska större chocker från hastiga rörelser i tillgångspriser eller skulder.

Riksbanken spår att en normal policyränta ligger i intervallet 2,5 till 4,0 procent, klart högre än dragens -0,25.

Det råder konsensus bland ekonomer att ekonomin just nu presterar över potential. Ser man till ekonomiska variabler förefaller det därför vara mer nedsida än uppsida för policyräntan, om analyserna av globala räntor stämmer tyder det också på att även den lägre nivån i det intervallet kan vara svår att nå.

Enligt en studie måste policymakare acceptera stigande skuldnivåer, att leva med realräntor nära eller under noll och införa strukturella åtgärder som främjar investeringar, eller sänka sparandet för att undvika en "sekulär stagnation".

"Det kommer bli en utmaning för svenska policymakare", skriver Andreas Wallström.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.