Du är här

2017-01-16

Dentwares nye storägare uteblev

På stämman där Jerry Wieners bolag Wieninvest AB förslogs bli ny storägare i Dentware uteblev huvudpersonen själv, den nyligen avgångne VDn, Jerry Wiener.

Styrelseordföranden Stefan Jacobsson hade genom flertalet fullmakter enkel röstmajoritet med 51 procent av rösterna på den extrainkallade bolagsstämman i Dentware i måndags (31/10).

Förslaget att Jerry Wieners bolag, Wieninvest AB, ska få teckna ett stort antal nyemitterade aktier för 50 öre styck, dvs. en kraftig rabatt mot börskurs, stöddes av en stor majoritet på stämman. I det sammahanget kan nämnas att Aktiespararna inte tilläts rösta på stämman.

Wieninvest får, genom den riktade emissionen, mer än 50% av aktierna i Dentware, men behöver inte lämna ett budpliktsbud. Aktiemarknadsnämnden (AMN) har gett dispens under villkor att stämmobeslut fattats med ”stor majoritet”, vilket blev fallet.

I en bilaga till sin skrivelse till AMN har Dentwares styrelse redogjort för att samtliga andra finansieringsmöjligheter var uttömda med ett undantag; nämligen en riktade emission till Wieninvest. Bilagan har inte offentliggjorts. Alla turer kring Dentwares finansiering kan därför antas ej ha delgetts aktiemarknaden.

En stämmodeltagare krävde att det skulle tas upp en punkt på stämmans dagordning ”där bolagsledningen beskriver historien i detta skitbolag”.

Många av de närvarande aktieägarna på stämman ansåg sig förda bakom ljuset. De tyckte att Dentware hade mörkat behovet av att investera i nya maskiner och av att flytta verksamheten från Kristianstad till Helsingborg.

”Olyckligt” var styrelseordföranden Stefan Jacobssons kommentar till aktieägarnas kritik rörande  dålig information till aktiemarknaden.

Den nye VD:n, Henrik Werner, kunde knappast kommentera kritiken från aktieägarna. Han utsågs så sent som 28 oktober.

Werner valdes på stämman in i styrelsen. Några andra förändringar i styrelsens sammansättning beslutades det inte om, trots att två ledamöter – Christophe Hocquet och Rickard Brånemark - innan stämman hade meddelat att de ställt sina styrelseplatser till förfogande.

Även om Aktiespararna inte tilläts rösta på stämman så fick Britt-Marie Årenberg, som var Aktiespararnas utsände, yttra sig. Aktiespararnas åsikt var att beslutet om att byta huvudägare i Dentware togs över huvudet på de små aktieägarna.

”Styrelsen har brustit i att lyssna på de små aktieägarna, exempelvis i frågan om bolaget bör fortsätta sin verksamhet eller om småägarna vill stödja Dentware i en emission. Styrelsen har endast utgått ifrån vad de stora ägarna, med 40% av bolaget, tycker”, sammanfattar Åsa Wesshagen, ansvarig för bolagsfrågor hos Aktiespararna.

Åsa Wesshagen

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.