Du är här
Det händer med räntan nu - efter positiva inflationssiffran

Erik Theéden, chef över Riksbanken.
Den svenska inflationstakten bromsade in mer än väntat i april.
KPIF landade på 7,6% och förväntningarna låg på 8% enligt Bloombergs enkät.
Frågan är nu hur Riksbanken kommer att agera med styrräntan - här ger experterna sina svar.
Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.
Måndagens inflationssiffra var lägre än vad många hade trott och Stockholmsbörsen reagerade positivt.
Många experter är nu eniga om att räntetoppen är nära, men exakt hur nära vi är råder det lite delade meningar om.
Swedbank skriver att de håller kvar vid sin prognos att Riksbanken kommer att höja räntan med 25 punkter både i juni och i september, vilket skulle betyda att styrräntan toppar på 4% i september.
Handelsbanken skriver på twitter att prisnedgången på mat är tillfällig och att de underliggande inflationssignalerna fortfarande är starka.
"Vi räknar med att Riksbanken höjer räntan med 25 punkter i juni", skriver banken.
Handelsbanken håller alltså också fast vid sin tidigare prognos om att styrräntan toppar på 3,75% i sommar.
Blir 25 punkter till
Nordeas Torbjörn Isaksson skriver i en kommentar att inflationen inkom lägre än vad storbanken väntat sig.
"På det hela taget var inflationssiffrorna för april svagare än vad vi hade förväntat oss. Det är ett lågt resultat, inte minst med tanke på att siffran på årsbasis sjönk för tjänster, exklusive utrikesresor. Utfallet stärker uppfattningen att inflationen har en nedåtgående trend. Inflationen kommer att sjunka ytterligare de kommande månaderna, och vår omedelbara uppfattning är att inflationen blir lägre än Riksbankens prognos i maj, uppger han.
Nordea håller fast vid sin syn om att Riksbanken höjer räntan med 25 punkter i juni till 3,75 procent, inte minst eftersom ECB väntas höja räntan ytterligare, men riskerna lutar åt att Riksbanken behåller räntan oförändrad.
Lars Kristian Feste, räntechef på Öhman Fonder, konstaterar att den stora frågan är hur fort inflationen kommer ned till 2%, som är Riksbankens mål.
"Riksbanken hoppas på att det händer vid årsskiftet, vi tror det tar längre tid än så. Vi tror att Riksbanken kommer hålla styrräntan kring dessa nivåer under resten av det här året och nästa år, vilket är längre tid än vad marknaden räknar med".
Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg säger i en kommentar att första räntesänkningarna lär komma när ekonomin befinner sig i en svacka.
"Hushållen är fortsatt hårt ansatta och uteblivna framtida räntehöjningar och/eller räntesänkningar kommer sannolikt infalla tillsammans med en rejält försvagad konjunktur. När väl centralbankerna börjar sänka räntan igen så kommer det sannolikt ske när ekonomin befinner sig i en svacka, förhoppningsvis inte en så djup eller utdragen sådan", säger han.
Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.