Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-08

”Det handlar om dina pengar”

wysiwyg_image

Nu avgörs spararnas möjlighet att flytta sina tjänstepensioner.

Aktiespararna uppvaktar riksdagen för att sätta press på regeringen att öka pensionsspararnas frihet.

– Begränsningar av flytträtten innebär också begränsningar av spararnas potentiella avkastning på tjänstepensionen, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Inom kort ska riksdagen ta ställning till regeringens förslag om flytträtt för privata pensionsförsäkringar och individuella tjänstepensionsförsäkringar.

Aktiespararna har granskat förslaget. Det innehåller vissa förbättringar, jämfört med i dag.

– Visst är utrymmet för egna beslut är större, men förslaget omfattar ändå restriktioner som hämmar den långsiktiga avkastningen, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Aktiespararna uppvaktar nu finansutskottets ledamöter med ett brev, med flera konkreta motförslag som skulle öka pensionsspararnas frihet att styra förvaltningen av sina egna tjänstepensioner.

• Det måste finnas ett begripligt kostnadstak på flyttavgiften, uttryckt i kronor och ören.

• Den så kallade anskaffningskostnaden, som i praktiken fungerar som en inlåsningsperiod, bör kasseras efter max fem år i stället för tio år, som regeringen vill.

• Alla tjänstepensionsförsäkringar ska omfattas av den fria flytträtten, inklusive de som tecknades före den 1 juli 2007, till skillnad från regeringens förslag.

I brevet till riksdagspolitikerna skriver undertecknarna Joacim Olsson och Per Westerberg, ordförande i Aktiespararna, att konsumenterna på finansmarknadsområdet är i ständigt underläge gentemot finansbranschen där ett krångligt och byråkratiskt språk och svårförstådda villkor är vardag: ”Det är därför angeläget att ta chansen att förbättra när möjlighet ges.”

Tjänstepensionen handlar om dina pengar – och en del av din jobbersättning.

– Begränsningar av flytträtten innebär begränsningar av spararnas potentiella avkastning, säger Joacim Olsson.

Flytträtten ska behandlas av finansutskottet under de kommande veckorna. Den 13 november väntas riksdagen ta ställning till förslaget.

– Våra medlemmar kan räkna med att vi kommer att göra allt vi kan för att spararna ska få mer makt över sina tjänstepensioner, säger Joacim Olsson.

Faktaruta:

Aktiespararnas brev till ledamöterna i riksdagens finansutskott

Riksdagen måste ställa sig på pensionsspararnas sida

I oktober kommer ni att behandla ett betänkande som kommer innebära flertalet förbättringar vad gäller flytträtten av privata pensionsförsäkringar och individuella tjänstepensionsförsäkringar (Finansutskottets betänkande 2019/20:FiU14- En effektivare flytträtt av försäkringssparande).Tyvärr går regeringen inte långt nog för att stärka spararnas ställning.

En väl fungerade flytträtt med låga flyttavgifter är viktig för att stärka konsumentmakten. Det ger ökade möjligheter för den enskilde att spara etiskt och mer hållbart, det ger möjlighet att välja bort dyra förvaltningsavgifter som på sikt kan komma att äta upp stora delar av avkastningen. Kort sagt ger det dig en större makt över din egen pension- och vad dina sparpengar används till fram till dess att du tar ut dem.

Vi har i huvudsak tre punkter där vi önskar att Finansutskottet agerar:

För det första bör anskaffningskostnaden anses vara betald efter maximalt 5 år istället för de i propositionen föreslagna 10 åren.

För det andra bör samtliga försäkringar omfattas av den fria flytträtten, även de som tecknades före den 1 juli 2007. Dessa försäkringar har redan varit uppbundna i minst 13 år och anskaffningskostnaderna borde därmed med marginal vara återbetalda. 

För det tredje att det införs ett kostnadstak på flyttavgiften som ska vara uttryckt i kronor och ören. Det torde vara en självklarhet att man inte ska behöva vara expert för att förstå förutsättningarna när man tecknar en försäkring.

Aktiespararna är världens största organisation för privatpersoner som sparar i aktier och fonder, däribland inräknat personer med privata pensionsförsäkringar och tjänstepensioner. Konsumenterna på finansmarknadsområdet är i ständigt underläge gentemot finansbranschen där ett krångligt och byråkratiskt språk och svårförstådda villkor är vardag. Det är därför angeläget att ta chansen att förbättra när möjlighet ges.

Vi skriver till dig med hopp om att riksdagen ska värna valfriheten för pensionsspararna och ställa sig bakom de förslag till förbättringar för den enskilde som här framlagts. Samtliga är förslag som tidigare har framförts av olika instanser som alternativ till regeringens förslag.

                                                                                

Per Westerberg                                                                                Joacim Olsson

Ordförande Aktiespararna                                                             Vd Aktiespararna

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.