Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-19

Det nya premiepensionssystemet begränsar valmöjligheterna

wysiwyg_image

”Det här kan innebära att vi får en sämre utveckling av vårt pensionskapital över tid”, säger vd Joacim Olsson till nyhetsbyrån TT, och syftar på att förändringarna i premiepensionssystemet kan leda till försämringar för spararna.

Förslaget innebär flera förändringar, varav de största är att antalet fonder ska krympas från dagens runt 500 stycken till 150–200 stycken och att en särskild myndighet ska välja fonder genom ett upphandlingsförfarande, något som enligt Joacim Olsson begränsar spararnas möjligheter att välja fonder då utbudet begränsas.

  • Det finns inga garantier för att statligt anställda tjänstemän är skickligare på att göra det här urvalet av fonder, säger han.

Förändringarna som föreslås är ett resultat av pensionsgruppens överenskommelse om att förändra premiepensionssystemet efter avslöjanden om oseriösa aktörer, som Falcon Funds, som svindlat bort pensionssparares pengar.

Primärt skydda spararna

En rad förändringar har sedan dess genomförts där bland annat fondbolag har behövt ansöka på nytt om att få vara med på Pensionsmyndighetens fondtorg med en kravlista som skärpts ordentligt. Joacim Olsson anser att de förändringarna var bra och att den nuvarande ordningen borde utvärderas mer ordentligt innan några nya beslut fattas.

 

  • ­Det är viktigt att skydda spararna mot oseriösa aktörer men det menar jag att man har gjort i och med det första steget, säger han.

 

Aktiespararna menar att förslaget om ett nytt premiepensionssystem borde läggas på is tillsvidare men nu har alltså den blocköverskridande pensionsgruppen gått vidare med sina planer om en omstöpning.

 

– Det här nya är mer ideologiskt drivet och inte bra för spararna, fortsätter Joacim Olsson, som ser flera risker med förändringarna som nu spikats av pensionsgruppen.

Viktigt med stort urval

Förslaget kommer sannolikt även leda till att spararna styrs mot förvalsalternativet AP7 Såfa i en alltför stor utsträckning, menar han, vilket i kombination med pågående diskussioner om att sänka risken i förvalsalternativet är bekymmersamt.

– Den kombinationen kommer med stor sannolikhet leda till en sämre utveckling för kapitalet. Utan risk kan man aldrig få en vettig genomsnittlig avkastning på sitt långsiktiga sparande.

TT: Men förhållandevis få gör aktiva val i premiepensionen – varför är det viktigt med många valmöjligheter?

– Man kan alltid diskutera hur många fonder det ska vara. Men jag tycker att det är rimligt att spararna får bestämma vilka fonder som är tillräckligt attraktiva att placera sitt kapital i. Då blir antalet en icke-fråga, säger Joacim Olsson.

Författare Redaktionen