Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-18

DEVPORT: OMSÄTTNING SJÖNK 42% 2 KV, EBITA-RESULTAT -3,3 MLN KR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) First North-listade Devport, ett teknikkonsultbolag inriktat mot bland annat fordonsindustrin, minskade nettoomsättningen med 42 procent till 72,0 miljoner kronor (123) under det andra kvartalet.

Kvartalets ebita-resultat blev -3,3 miljoner kronor (7,9) och justerat ebita uppgick till 5,2 miljoner kronor (7,2).

Under kvartalet har Devport genomfört kortsiktiga anpassningsåtgärder. Utöver det har bolaget påbörjat en översyn av de långsiktiga förändringar som covid-19 kan komma att leda till, vilket har inneburit att cirka 50 anställda sagts upp. Kvartalet har belastats med 8,5 miljoner kronor i engångskostnader för denna omställning, heter det i rapporten.

"Devports underliggande affär är i grunden god. Det visar inte minst beräkningar som är gjorda avseende om Devports större kunder inte, på kort tid, hade avslutat en stor mängd uppdrag. Om kundavtalen hade fullföljts så som avtalats, det vill säga om förutsättningarna hade varit oförändrade jämfört med före pandemin, hade omsättningen uppskattningsvis uppgått till cirka 110-112 miljoner kronor och justerat ebita till cirka 11-12 miljoner kronor", skriver vd Nils Malmros i rapporten.

Han påpekar också att läget inom fordonsindustrin snabbt kan svänga uppåt igen.

"Vår bästa bedömning just nu är dock att det tidigast sker i slutet på året eller början på nästa år", skriver han.

Devport bedömer också att det finns möjligheter att ta marknadsandelar när konkurrenter väljer att minska eller avveckla sin fordonskonsultverksamhet, vilket har skett under andra kvartalet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.