Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-07

Handelskrig och tullar stressar digitaliserat Electrolux

wysiwyg_image

Vd Jonas Samuelssons årsstämmotal handlade om stärkt lönsamhet och om digitalisering.

Trots hård konkurrens på alla marknader ska rörelsemarginalerna bibehållas. Därmed är utdelningshöjningen till 8,30 kronor befogad, enligt vd.

Electrolux påverkas av digitaliseringen på snart sagt alla områden, berättade vidare vd Jonas Samuelsson på årsstämman som hölls i Stockholm Waterfronts lokaler (5/4).

Samuelsson demonstrerade en ny ugn som brukaren via sin mobil kan få att laga mat och som kan föreslå olika rätter. Vd visade därefter upp en tvättmaskin som även den kunde styras via mobilen samt en luftkonditioneringsapparat som kunde tala (!).

De orosmoln som Samuelsson främst pekade på var USA:s ståltullar och det hotande handelskriget mellan Kina och USA.

Det var ovanligt få frågeställare på Electroluxstämman. Aktiespararnas Christopher Ödmann frågade varför det går så trögt i Kina? Jonas Samuelsson svarade att de internationella vitvarubolagen endast hade små andelar på den kinesiska marknaden där de lokala, kinesiska bolagen är dominerade.

Electrolux hoppas kunna öka försäljningen i Kina genom att satsa på vissa segment och särskilt marknadsföra AEG på den kinesiska marknaden.

Aktiespararna frågade också om Electrolux sett resultat av det avtal som ger Electrolux möjlighet att erbjuda produkter via Mideas nätverk? Electrolux tror mycket på avtalet, men det är för tidigt att se några effekter, slog Samuelsson fast.

Christopher Ödmann frågade efter vd:s inlägg rörande digitaliseringstrenden om det inte var dags för Electrolux att börja live-sända årsstämmorna såsom Avanza gör? Bör därefter Electrolux, i nästa steg, möjliggöra för aktieägarna att, via digitala media, kunna ställa frågor under stämmans gång oavsett var de befinner sig och i ett tredje steg även kunna rösta digitalt?

Samuelsson svarade att Electrolux hade noterat Avanzas initiativ och följer utvecklingen. Han trodde att det i framtiden kommer vara möjligt att nyttja den digitala tekniken för att exempelvis digitalisera årsstämmorna.

Folksams Nina Bönelyckes fråga rörde hållbarhetscertifieringar. Vd svarade att Electrolux deltar i sådana och att hållbarhetsfrågorna är viktiga för Electrolux.

När stämman skulle välja styrelseledamöter anklagades en av de föreslagna ledamöterna för mångsyssleri. Ordförande för valberedningen sa i replik till den aktieägare som väckt frågan att vederbörande besatt viktig kompetens och att valberedningens bedömning var att ledamoten har den tid som krävs.

Frågeställaren kritiserade därefter en av styrelseledamöterna för att denne inte äger några Electroluxaktier.    

Stämman avtackade avslutningsvis styrelseordföranden Ronnie Leten som i dagarna har fått ett nytt och viktigt uppdrag som styrelseordförande i Ericsson med syftet att vända Ericsson till en positiv utveckling.

Till ny styrelseordförande i Electrolux valdes Staffan Boman.

Författare och bevakare: Christopher Ödmann

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.