Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-01

Digitalisera bolagsstämmorna

wysiwyg_image

Coronaviruset och dess motåtgärder påverkas oss alla. Från i princip en dag till en annan har förutsättningarna för att framgångsrikt investera på aktiemarknaden och för att driva lönsamma företag vänts upp och ner. Nu duggar varslen och krispaketen tätt samtidigt som vinsterna och aktiekurserna rasar.

Även formerna för bolagsstyrning påverkas. Inställda eller sänkta utdelningar meddelas ofta ihop med restriktiva åtgärder för att undvika att allt för många personer samlas på de fysiska bolagsstämmorna. Om stämmorna alls genomförs som planerat. Flera bolag har kommunicerat att deras bolagsstämma senareläggs.

Men även om det råder stor osäkerhet på marknaden och även om begränsad smittspridning är avgörande så måste ägarstyrning kunna utövas. Frågan är därför inte om eller när bolagsstämman ska hållas, utan hur den ska kunna genomföras.

Vår uppfattning är att de åtgärder som nu kommuniceras från bolagen – avskaffade trivselinslag, inställda presentationer av olika affärsområden eller dotterbolag och kraftigt förkortade presentationer från bolagsledningen – kan vara nödvändiga men att de måste kompletteras med åtgärder som också ökar möjligheten att utöva den rätt som följer av aktieägandet för de ägarna som under normala omständigheter hade deltagit i stämman.

Den digitala bolagsstämman – helt eller i hybrid med den fysiska stämman – är för oss den självklara lösningen.

Tidigare i veckan valde New Yorks guvernör Andrew M. Cuomo att tillfälligt upphäva lagkravet att bolagsstämmor hålls på en viss, fysisk plats. Beskedet innebär att New York (i varje fall tillfälligtvis) följer efter många andra delstater där digitala bolagsstämmor eller hybridstämmor sedan länge har varit möjliga – och är vanligt förekommande även bland större bolag som exempelvis Ford.

Även i Danmark genomförs digitala bolagsstämmor eller hybridstämmor regelbundet. Men i Sverige sätter lagstiftningen stopp för helt digitala bolagsstämmor samtidigt som bolagen har varit avvaktande till hybridlösningar.

Vi menar att regeringen har ett ansvar för att säkerställa att aktieägarna ges möjlighet att utöva sitt inflytande trots virusets härjningar. Inom ramen för lagförändringsprocess som nu pågår om att temporärt förändra villkoren för bolagens fullmaktsinsamling bör regeringen därför också temporärt riva upp de hinder som finns mot helt digitala stämmor.

På motsvarande sätt bör bolagen istället för att senarelägga stämman (och därmed eventuell utdelning) använda sig av de juridiska och tekniska möjligheter som finns och som gör hybridstämmor möjliga.

En hybridstämma innebär egentligen inget mer avancerat än att den fysiska stämman sänds digitalt, att man kan identifiera den som deltar och röstar (vanligtvis genom bank-ID) och att man tar ställning till på vilket sätt den som deltar digitalt kan utöva möjligheten att exempelvis begära ordet eller lägga konkreta förslag. I både Sverige och internationellt finns färdiga tekniska lösningar och leverantörer. Genom förhandsröstning kan också konsekvenserna av tekniska problem begränsas.

Det finns även en demokratisk dimension med hybridstämmor. Vi har alla varit på bolagsstämmor och upplevt hur det oftast är äldre aktieägare som närvarar, i huvudsak personer boende på samma ort som stämman har sin hemvist. Stämmans begränsning till en fysisk ort och det faktum att den ofta hålls på arbetstid gör det svårt för de flesta aktieägare att närvara. En digitalisering av bolagsstämmorna skulle därför stärka ägarstyrningens grundprinciper och öka möjligheten även för internationella ägare, förvärvsarbetande eller boende på annan ort att göra sina röster hörda.

Så de svenska bolagsstyrelser som just nu på grund av coronaviruset överväger hur stämman ska utformas för att så få ägare som möjligt ska närvara, tänk om. Fundera istället på hur ni med teknikens hjälp ska få fler aktieägare att närvara digitalt.

Och till regeringen – låt smittspridningen motverkas genom att under en begränsad period även göra helt digitala stämmor möjliga.

Joacim Olsson, VD, Aktiespararna

Carl Svernlöv, Advokat Baker McKenzie

Björn Wallin, Verkställande ledamot, SME Sweden

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.