Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-12

Din pension är bara en gissning

wysiwyg_image

Denna ledarkrönika framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2018.

Den utmätta tiden (livet om man så vill) sprakar och gnistrar och brinner hastigt ned, antänt i bägge ändar”, skrev en gång författaren och översättaren Peter Handberg.

Inför valet förklarade Göran Persson att det svenska pensionssystemet egentligen bara har ett fel: För låga pensioner.

Nu ska bygget bli ännu mer robust – genom att pressa fram pensionsdagen flera år. Är du 35 år kan du räkna med att du behöver jobba fram tills du är åtminstone 70. Om du har turen att leva och ha hälsan, vill säga.

Man kan ju tycka att det borde räcka att stoppa undan 16 procent (exklusive premiepensionen) av en normal lön för att – med ränta-på-ränta-effekten och ett långt arbetsliv – våga räkna med en vettig allmän pension inom rimlig tid.

Men det är inte så systemet är konstruerat.

Inkomstpensionen bygger på att dagens pensionsinbetalningar, tillsammans med tillgångarna i AP-fonderna, räcker till utbetalningarna till dagens pensionärer. Även om denna del av din pension inte är direkt beroende av börsen, så är den desto mer beroende av samhällsekonomin i stort. Missa inte Kristina Kamps granskning. Utöver den så kallade bromsen kan staten laborera med storleken på pension eller själva mållinjen – eller både och – för att balansera pensionsutbetalningarna mot insättningarna.

LÄS OCKSÅ: Så slår börsoron mot din pension

Men någonstans finns det naturligtvis en smärtgräns.

Vi vet att fysiskt och psykiskt slitiga jobb kan korta livet med flera år. Bland vissa grupper sjunker till och med den förväntade livslängden. Det innebär att återstoden av mångas liv brinner i bägge ändar, när pensionsåldern flyttas fram.

Jag tror att Göran Persson får rätt i att pensionen blir en av de stora frågorna de närmaste åren.

En nyhetssajt frågade nyligen sina läsare om de vet vad de ska få i pension. 60 procent svarade att de visste. Det rätta svaret är ”vet ej”.

En tröst är att det faktiskt finns saker vi själva kan göra för att öka chanserna för ett drägligt pensionärsliv.

• Välj en arbetsgivare som ger dig tjänstepension – eller se till att din lön kompenserar för eget sparande. Sätt värde på god arbetsmiljö.

• Lev så sunt du kan så att du kanske orkar jobba några år till – om du måste och vill – och ändå ha krafter kvar när du går i pension.

• Skaffa dig kunskap för att bygga upp ett eget pensionssparande. Pensionsmyndighetens förslag slår hårdast mot de unga på arbetsmarknaden. Men det kan räcka med ett ganska litet belopp varje månad för att bygga upp ett rejält pensionskapital – tack vare den långa sparhorisonten och ränta-på-ränta-effekten.

Aktiespararens ambition är att erbjuda ett bra beslutsunderlag utifrån marknadsläget – och förhoppningsvis ge några goda råd på vägen mot ett långt och rikt liv.

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.