Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-17

Doktor Doom: Då rasar börsen 30–40 procent

wysiwyg_image

Vid ett storkrig mellan USA och Iran skulle amerikanska och globala börser sjunka med 30-40 procent, och bedömare underskattar betydelsen av en oljeprischock.

Det hävdade den amerikanske ekonomiprofessorn Nouriel Roubini, även känd som Doktor Doom för att ha förutspått den förra finanskrisen, vid Skagen Fonders nyårskonferens 2020 i Stockholm.

Nouriel Roubini anser att USA-börserna är högt värderade i spåren av det senaste årets uppgång som drevs av ökade förhoppningar på handelsområdet mellan USA och Kina, ökad chans för en mjuk brexit och att centralbanker började stimulera ekonomin igen.

Vid nyårskonferensen målade Nouriel Roubini upp olika scenarier för konflikten mellan USA och Iran. Han anser att analytiker underskattar risken för ett i viss mån eskalerat konfliktläge som stör ekonomin. Regimen i Iran vill sitta kvar och är mest rädd för intern revolution, medan USA vill ha ett regimskifte i landet. Iran vill visserligen inte ha ett fullt krig med USA, men regimen skulle kunna överleva en stor bombningskampanj eftersom en sådan skulle kunna stärka nationalistiska stämningar i landet.

Medan krig skulle stärka regimen i Iran skulle det snarare ge ett ledarbyte i USA när världsekonomin drabbas av krigets konsekvenser, däribland ett högre oljepris, enligt ekonomiprofessorn. Han tror därför att Iran har skäl att i viss mån våga eskalera konflikten genom olika former av indirekta konfliktåtgärder i regionen - mer skäl än vad USA har. Därför kan konfliktnivån mellan länderna bli högre än vad vissa bedömare räknar med, menar han.

Vidare anser Nouriel Roubini att det är felaktigt att tro att oljeprischocker inte längre skulle utgöra en risk för världsekonomin, en teori som har fått ökad spridning i spåren av bland annat minskat omvärldsberoende av olja från Mellanöstern. Han anser att oljeprischocker faktiskt visst skulle påverka ekonomin och finansmarknaderna tydligt negativt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.