Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-08

Dollarn fortsätter att falla

wysiwyg_image

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit ytterligare något efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt handlas samtidigt svagare mot andra valutor efter att ha nått 2,5-årslägsta nivåer i New York på torsdagskvällen.

Dollarförsvagningen det senaste dygnet har främst drivits av en allt större aptit på euron i spåren på ECB:s höjda tillväxtprognoser och signaler om att QE-besked troligen kommer i oktober.

En stor del av euroförstärkningen drivs av förväntningar om ECB-tapering. Marknaden fick inte den bekräftelse den hade räknat med om tapering, men den är långt ifrån besviken", sade Bart Wakabayashi, avdelningschef vid State Street Bank and Trust i Tokyo, till Reuters.

Andra påpekar att ECB-chefens budskap egentligen inte var hökaktiga, och att euron främst lyftes av dollarns underliggande svaghet.

Fortsatt nervositet runt Nordkorea och farhågor inför att orkanen Irma ska slå in mot Florida i helgen fortsätter tynga den amerikanska valutan, som också pressas av en allt mer dämpad tro på ytterligare Fedräntehöjningar.

Fedchefen i New York, William Dudley, talade under natten till fredagen om fortsatt goda fundamenta för USA-ekonomin, men han påpekade att han är överraskad över att inflationen fortsätter att underskrida Feds 2-procentsmål.

"En del av årets underskott (i inflationen) kan förklaras med engångsfaktorer, som den kraftiga nedgången i mobiltelefonitaxor, antyder ihållandet att mer strukturella förändringar också kan spela en roll", sade han.

William Dudley sade att han under de kommande månaderna hoppas ska kunna skilja bättre på dessa konkurrerande förklaringar.

"Om det visar sig att strukturella förändringar har spelat en signifikant roll skulle jag generellt se det som en positivt snarare än negativ utveckling. Det skulle antyda att USA:s ekonomi kan verka med en högre grad av resursutnyttjande utan att generera en problematisk uppgång i inflationen", sade han.

William Dudley sade vidare att den amerikanska ekonomin nu växer något över trenden, och det bör leda till stigande löneökningstakt. Feds räntehöjningsbana bör dock fortsatt vara flack.

Beträffande tillgångsvärderingarna anser William Dudley att de "inte är särskilt oroande" givet det ekonomiska läget.

Två traditionellt mer hökaktiga Fedledamöter, Loretta Mester och Esther George, har dock sedan i går eftermiddag talat mer övertygat om behov av ytterligare räntehöjningar.

Loretta Mester sade att hon skulle vara bekväm med att höja räntan igen i år, och att inte höja räntan mellan nu och mars nästa år inte är hennes syn på en gradvis räntehöjningsbana.

Esther George talade om fortsatt behov av att föra räntan mot "mer normala nivåer".

"Det är dags att fortsätta att föra räntan högre. Det är inte ett försök att strama åt eller bromsa ekonomin… Kommittén har gjort ett åtagande om en mycket gradvis hållning. Jag tycker att det är lämpligt", sade hon.

Esther George konstaterade att inflationen har förblivit relativt låg, men det är inte något som oroar henne allt för mycket.

"Låg inflation är faktiskt bra ur många aspekter, för konsumenterna ökar det köpkraften", sade hon.

Terminsmarknadens prissättning av sannolikheten för en ny räntehöjning senast vid decembermötet har sjunkit till knappt 32 procent enligt CME:s Fedwatchtool, och till 22 procent enligt Bloomberg News kalkylator.

Asiatiska börser uppvisar måttliga, blandade förändringar så här långt på fredagen, marknadens fokus skiftar mellan oro för Nordkorea och orkanen Irma och tveksamheter om penningpolitiken i USA och euroområdet.

Oljepriset drar sig något högre i Asien, Brent-terminen handlas omkring 54:70 dollar per fat.

Japans BNP för andra kvartalet har justerats ned till +0,6 procent på kvartalsbasis från tidigare rapporterade +1,0 procent. Det var en något större nedjustering än väntat, som främst beror på svagare kapitalinvesteringar i den privata sektorn.

I Kina steg exporten 5,5 procent i dollarräkning på årsbasis i augusti, något under väntade 6,0 procent, medan importen steg 13,3 procent, väl över väntade 10,0 procent.

På fredagens Europaagenda märks tysk handelsbalans för juli, klockan 8.00 samt industriproduktionsdata för juli från Frankrike, klockan 8.45, och Storbritannien, klockan 10.30.

I Sverige ska SCB redovisa hushållens konsumtion samt produktionen i näringslivet klockan 9.30

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.