Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-07-11

Dramatik på Kinneviks stämma

Inför Kinneviks stämma den 9 maj handlade det mesta snacket på förhand om familjen Stenbecks framtid i bolaget efter att den mer och mer checkat ut från uppdrag i bolaget de senaste åren. Den röstmässigt största ägaren, och frontfiguren för familjen Stenbeck, Christina Stenbeck närvarade inte ens vid stämman annat än genom ombud.

Eftersnacket handlade dock inte så mycket om familjen Stenbecks vara eller inte vara i Kinnevik utan om det kaos som utbröt i samband med att stämman skulle rösta om det generösa incitamentsprogrammet för bolagets ledning. Styrelse och ledning såg nämligen minst sagt förvånade ut när förslaget föll. Vanligtvis är denna typ av ärenden väl förankrade, särskilt i storbolagen, och det är ovanligt att de faller på stämman.

Det visade sig sedan att denna oväntade händelse berodde på ett tekniskt fel, om detta låg hos Euroclear eller hos Kinnevik är dock oklart. Omröstningen togs dock till slut om utan digital inblandning genom att stämmo-ordförande läste upp ägarna i storleksordning fram till dess att kravet på 9/10 ja-röster var uppfyllt. Det var dock inte helt okontroversiellt och bla. Första AP-fonden röstade emot.

En annan uppmärksammad händelse inför stämman var att en av bolagets större aktieägare Johan Klingspor, som tillhör en av bolagets grundarfamiljer, hade lagt ett Aktieägarförslag om att bolaget skulle återinföra den regelbundna kontantutdelningen som togs bort för några år sedan till förmån för mer oregelbundna utdelningar och då framförallt sakutdelningar i form av aktier i portföljbolaget (till exempel såsom skett i Zalando och Millicom). Förslaget föll dock då knappt 4% röstade för.

Aktiespararnas representant ställde frågan kring vilket hållbarhetsområde som just nu kändes attraktivast att investera i och fick till svar att investeringar främst kommer i befintliga innehav.

Efter att röstkaoset förlängt stämman avsevärt klubbades den av till glädje för alla närvarande som av olika orsaker börjat skruva sig i stolarna.

 

Bevakare och skribent: Sverre Linton

 

 

Författare Bolagsbevakningen