Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-21

Dubbelstämma i VEF

Vostok Emerging Finance Ltd (VEFL) sticker ur mängden och höll 6/5 2021 sin delvis fysiska årsstämma på advokatfirman Vinges huvudkontor i centrala Stockholm. Direkt efter ordinarie stämma hölls en extrastämma.

Bolaget är noterat på Nasdaq First North och den huvudsakliga verksamheten består av investeringar i fintech bolag i tillväxtmarknader. Bolaget har idag sitt säte i Bermuda men har åtagit sig att följa svenska aktiebolagsrättsliga regler och på sätt sticker de ut med möjligheten till fysisk närvaro då de flesta bolag endast genomfört en poststämma i år.  

Vid inledningen av stämman klargjordes det att stämman på förhand fått in tillräckligt med röster för att bilda majoritet rösta igenom samtliga förslag på dagordningen. Styrelseordförande Lars O Grönstedt deltog fysiskt och VD David Nangle var uppkopplad på länk för eventuella frågor. Något föredrag från VD hölls inte för att hålla stämman kort. 

Stämman röstade för omval av befintlig styrelse med ett tillskott i form av Hanna Loikkanen, som blir den andra kvinnan i sexmannastyrelsen. 

Vidare tog stämman beslut om bemyndigande för styrelsen fram till nästkommande årsstämma att besluta om nyemission av aktier. Syftet med bemyndigandet är att ge bolaget flexibilitet till att göra vidare förvärv om möjligheten infinner sig eller för att bredda aktieägarbasen. Bemyndigandet innebär att utestående aktier kan öka med upp till 25 procent. Någon förplanerad investering kunde inte utläsas på stämman. 

Extrastämman hölls med anledning av ett önskat domicilbyte från Bermuda till Sverige. Ett sådant beslut är ett obligatoriskt steg i processen för bytet.Vid domicilbytet kommer depåbevisen att konverteras till aktier i ett svenskt koncernbolag som blir det nya moderbolaget i koncernen. 

Den trevliga stämman och extrastämman kunde hållas väldigt korta.

Bevakare och skribent: Alana Jamil

 

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.