Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-12

Dustins offensiva emission

wysiwyg_image

Det holländska förvärvet finansierades med hjälp av Dustins befintliga kreditlinor. Bolagsstämmans beslut rörande en företrädesemission om 695 miljoner kronor var istället avsett för fortsatta förvärv.

Köpet av Vincere i Nederländerna för 65 miljoner Euro innebar ett intåg för Dustin på en ny geografisk marknad. Vd Thomas Ekman underströk på extrastämman att den holländska marknadsstrukturen liknar den skandinaviska.

Den nederländska marknaden är i övrigt mycket fragmenterad vilket innebär en stor potential, antydde Ekman vidare.

På grund av sin finansiella styrka anser Dustin sig inte behöva garantier eller tecknings-förbindelser vid emissionen. Icke desto mindre aviserade den största ägaren, AxMedia, tydligt sin avsikt att teckna sin andel i emissionen.

En aktieägare ställde på extrastämman frågan varför Dustin ger aktieutdelning samtidigt som man vill få in pengar i en emission. Det försvinner en del i skatt, påpekade han.

Bakgrunden var att Dustins styrelse, i den nyligen publicerade bokslutsrapporten, föreslog en utdelning per varje nu existerande aktie om 3.10 kronor, dvs. i linje med Dustins målsättning om att utdela 70 procent av vinsten.

Vd förstod det motsägelsefulla i detta. Han poängterade dock vikten av att hålla fast vid Dustins utdelningspolicy. Det var ett styrkebesked som i längden gynnade bolaget, framhöll vd.

Den hyggligt nytillträdde vd:n gav på stämman en mycket informativ bild av nuläget.

Det är tufft att vinna offentliga kontrakt emedan sektorn mindre företag expanderar, berättade bland annat Thomas Ekman. Trots svårigheterna inom den offentliga sektorn sätter Dustin upp höga mål.

Vid sidan av organisk, årlig tillväxt med åtta procent finns även målet att växa genom förvärv.

Dustins vill därtill ha en EBITA-marginal på mellan fem och sex procent och en skuldsättning på mellan 2-3 gånger EBITDA.

Författare och bevakare: Per Lundin

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.