Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-22

ECB: ÅTERHÄMTNING KOMMER BLI "SMÄRTSAMT LÅNGSAM" - WEIDMANN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska ekonomin har sjunkit in i en kraftig recession, troligen den värsta som den federala republiken har upplevt. De goda nyheterna är att ekonomin troligen bottnade i april, men återhämtningen kommer att bli "smärtsamt långsam".

Det sade ECB-rådsledamoten Jens Weidmann, tillika chef för tyska Bundesbank (Buba) på måndagen, enligt ett förskrivet anförande.

Han sade att den ekonomiska aktiviteten i Tyskland kan ha fallit med nära 10 procent under andra kvartalet, men efter en bottenkänning i april har ekonomin börjat växa igen efter att restriktionerna började lättas i man. Det kvarstår dock ännu substantiella restriktioner, så den dämpande effekten på ekonomin avtar endast gradvis.

"Därmed förutser våra experter en smärtsamt långsam återhämtning jämfört med det plötsliga fallet vi har upplevt: Den ekonomiska aktiviteten väntas återgå till förkrisnivåer först mot slutet av 2022, i vårt basscenario", sade Jens Weidmann.

Han sade också att krisen har demonstrerat tydligt hur viktigt det är med sunda offentliga finanser för staters möjligheter att agera. Andra länder kan hotas av utsikter för högre finansieringskostnader. "Vi bör inte vända dem ryggen".

Enligt Buba-chefen kan en temporär expansion av EU-budgeten vara ett logiskt steg, men att finansiera budgeten med upplåning bör förbli ett undantag och inte bli ny norm.

Han sade också att utformningen av ECB:s PEPP-program visar att ECB-rådet är medveten om risken för att överdriven volatilitet i statspappersspreadar kan hämma transmissionen av penningpolitiken. Därmed tillåter utformningen för viss flexibilitet i köpen av statspapper för att stabilisera marknaderna vid behov. Det är dock viktigt att penningpolitiken inte ger felaktiga incitament för de offentliga finanserna.

"Politikerna får inte anta att vi kan hålla finansieringskostnaderna för regeringarna låga för alltid eller att jämna ut varje skillnad i riskpremierna", sade Jens Weidmann.

Han påpekade att när inflationsutsikterna kräver en normalisering av penningpolitiken så måste Eurosystemet göra vad som behövs för att skydda prisstabiliteten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.