Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

ECB: BEHÅLLER QE-PROGRAM, ÄNDRAR GUIDNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att behålla ramarna för tillgångsköpprogrammen (QE) oförändrade. Samtidigt förändras den framåtblickande guidningen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

ECB konstaterar att styrräntorna har varit nära sin nedre gräns under en tid och att inflationsutsikterna på medellång sikt fortfarande är "väl under" målet.

I en strategiöversyn tidigare i juli beslutade ECB att övergå till ett nytt symmetriskt inflationsmål på 2 procent, från det tidigare målet på "under men nära" 2 procent. Att målet är symmetriskt innebär att avvikelser på både upp- och nedsidan är lika oönskade. Tillfälliga avvikelser kan dock tillåtas, där särskilt en formulering om tolerans för en måttlig överskjutning tilldragit sig stort intresse.

Mot bakgrund av översynen ändrar ECB nu sin framåtblickande guidning, där de nu åtar sig att räntorna kommer att vara på nuvarande nivå eller lägre tills ECB-rådet ser att inflationen når 2 procent långt före slutet på prognoshorisonten och uthålligt för resten av prognoshorisonten. Rådet bedömer att realiserade framsteg vad gäller underliggande inflation är tillräckliga för att vara förenliga med att inflationen stabiliseras på 2 procent på medellång sikt. Detta kan också innebära en övergående period under vilken inflationen är "måttligt över målet".

Tidigare budskap var att räntorna kommer att behållas på nuvarande, eller lägre, nivåer tills inflationen stadigt ligger på en bana mot målet, och det återspeglas i den underliggande inflationen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.