Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-12

ECB: BÖR INTE ACCEPTERA LÅNGSAM INFLATIONSUPPGÅNG - PANETTA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB bör inte acceptera en ytterligare försening av att få upp inflationen till målet.

Det sade Fabio Panetta, ledamot i ECB:s direktion, i en intervju med El Pais.

Han konstaterar att inflationen legat under målet på "under, men nära, 2 procent" och dess prognoser pekar mot att inflationen kommer att missa målet även under kommande år.

En del anser att då stimulanserna inte kan öka så mycket mer så bör ECB acceptera en långsammare uppgång i pristrycket i stället för att försöka göra mer, men Panetta avvisar detta då kostnaderna överstiger fördelarna.

"Argumentet att vi kan förlänga tidshorisonten för att nå målet är inte övertygande. ECB har misslyckats med att nå sitt mål under alltför många år redan", sade han.

Att vänta än längre gör det svårare att åter förankra inflationsförväntningarna och vi riskerar att få en permanent minskning av den ekonomiska potentialen.

Med ökade vaccinationer kan det finnas möjlighet att dra ned på obligationsköpen längre fram i år, men Panetta sade att det är bättre att vara försiktig och stimulera för mycket än för lite under denna kris. Det gäller även finanspolitiken som fortsatt bör ge rikligt stöd, sade han.

EU-ordföranden Charles Michel sade i helgen till Les Echos att EU:s återhämtningsfond på 750 miljarder euro inte står så långt efter USA:s stimulanspaket på 1.900 miljarder dollar.

Han sade att enskilda EU-länder har ökat utgifterna som en krishantering och att Europas sociala skyddsnät är mer generöst än i USA.

"Det har gjort att vi bättre kunnat absorbera chocken och kommer även att bidra till återhämtningen. När man lägger ihop allt detta så är min övertygelse att Europas plan är mycket robust", sade han.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.