Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-07

ECB: HOPP OM BESLUT OM STRATEGIÖVERSYN I KVÄLL - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB-rådet sitter för närvarande i möte för att eventuellt slutföra strategiöversynen, och det finns hopp om att ett formellt beslut ska kunna fattas på onsdagskvällen.

Det rapporterar Financial Times (FT) och hänvisar till två rådsledamöter.

Enligt tidigare plan skulle resultatet av strategiöversynen inte annonseras förrän i september men efter att beslutfattarna nått en överenskommelse om vissa frågor försöker ECB-chefen Christine Lagarde nu snabba på processen.

FT:s källor talar om att goda framsteg gjordes över en middag på tisdagen, vilket ökar hoppet om att formellt beslut ska kunna fattas på onsdagskvällen. Och om ett beslut kan fattas i kväll kan Christine Lagarde komma att annonsera det vid en online-presskonferens på torsdagen.

FT noterar vidare att strategiöversynen sannolikt kommer att resultera i ett antal signifikanta förändringar för ECB:s verksamhet.

Det mest fundamentala skiftet blir sannolikt definitionen av prisstabilitet; efter att under flera år ha misslyckats med att lyfta inflationen till den nuvarande målnivån, nära men under 2 procent, väntas det målet nu slopas eftersom det anses vara för oklart samtidigt som det upplevs som ett tak för prisökningstakten.

Enligt tidningen finns utbrett stöd i rådet för ett mer direkt inflationsmål på 2 procent, och centralbanken väntas då också betona att målet är symmetriskt. Målet väntas gälla på medellång sikt, med flexibilitet för fluktuationer i båda riktningar på kort sikt.

ECB väntas dock inte gå lika långt som Federal Reserve, som har åtagit sig att låta inflationen överskrida målet en tid för att kompensera för en period med inflation under målet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.