Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-29

ECB: LÄMNAR STYRRÄNTOR, QE-PROGRAM OFÖRÄNDRADE (NY)

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade.

Styrräntan - lägsta anbudsräntan vid refinansieringsförfarandet - ligger därmed kvar på 0,00 procent. Depositräntan lämnades oförändrad på -0,50 procent.

Väntat var oförändrade räntor, enligt Trading Economics konsensusprognos.

ECB lämnar även storleken på QE-programmet Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) oförändrad på 1.350 miljarder euro, och programmets genomförandetid är fortsatt till och med åtminstone juni 2021.

ECB konstaterar att i den nuvarande miljön, med risker som tydligt lutar på nedsidan, kommer rådet att noga bedöma inkommande information, inklusive pandemins dynamik, utsikterna för när vaccin finns tillgängligt och utvecklingen i växelkursen.

När prognoserna i december publiceras kommer rådet att ha ett underlag för en bättre bedömning om utsikterna och riskbalansen. Utifrån denna uppdaterade bedömning kommer ECB på lämpligt sätt kalibrera sina instrument, och säkra att de finansiella förhållandena fortsatt är gynnsamma för att stötta återhämtningen och motverka den negativa inverkan från pandemin på inflationsbanan.

ECB upprepar att förfallande köp under PEPP kommer att återinvesteras åtminstone till och med slutet av 2022.

ECB fortsätter även med tillgångsköpen under det tidigare QE-programmet (APP) i en månadstakt om 20 miljarder euro, och de utvidgade köpen enligt plan.

ECB upprepar dessutom att räntorna kommer att förbli på nuvarande, eller lägre, nivåer till dess att de ser att inflationsutsikterna på ett robust sätt närmar sig målet under prognoshorisonten, och att detta närmande återspeglas av den underliggande inflationsdynamiken.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.