Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-08

ECB: RÅDET OENSE OM IMPLEMENTERING AV STRATEGIÖVERSYN - RTRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska centralbankens beslutsfattare misslyckades med att komma överens om implementeringen och policyvägledning när de slutförde sin strategiöversyn och kommer att se över frågan återigen den 22 juli.

Det rapporterar Reuters och hänvisar till tre källor som är bekanta med diskussionen på torsdagskvällen.

ECB presenterade ett nytt symmetriskt inflationsmål på torsdagen och rekommenderade bland annat att HIKP-indexet ska inkludera boendekostnader för ägda bostäder (owner occupied housing) på sikt.

Beslutsfattarna enades enhälligt om slutsatserna från översynen, men kunde de inte komma överens om vad detta betyder för politiken på kort sikt, särskilt hur bankens så kallade "framåtriktade vägledning" (forward guidance) bör förändras.

Vägledningen används av centralbanken för att förankra förväntningar bland investerare, likt när en ränteförändring kan komma att ske.

En betydande andel av beslutsfattarna i ECB-rådet, bestående av 25 medlemmar, hävdade att den nya strategin krävde en mer stöttande penningpolitik över en lång tid och att detta måste återspeglas i den vägledningen av placerare för att signalera till marknaderna att banken kommer att stödja ekonomin över en lång tid, enligt källorna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.