Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-07

ECB: TITTAR PÅ NYTT KÖPPROGRAM EFTER PEPP, APP - BN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB tittar nu på ett nytt obligationsköpprogram för att motverka eventuell turbulens när nuvarande nödköpprogram, PEPP, fasas ut nästa år.

Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till ECB-företrädare med insyn i övervägandena.

Det nya programmet ska enligt planerna ersätta existerande krisverktyg och dessutom komplettera ett äldre QE-program utan slutpunkt, APP, med vilket ECB köper obligationer för 20 miljarder euro varje månad.

Inga beslut har fattats om det eventuella nya programmet. En ECB-talesperson avböjde att kommentera uppgifterna, men noterade att ECB-tjänstemän diskuterar ett brett spektrum av idéer som inte nödvändigtvis presenteras för rådet eller direktionen.

Enligt planerna ska i alla fall, enligt Bloomberg News uppgifter, köp i det eventuellt nya programmet göras selektivt. Detta för att komma runt en regel som gäller för existerande köpprogram som kräver att centralbanken ska köpa obligationer i relation till storleken för varje lands ekonomi – en regel som har gällt sedan de storskaliga köpen startade 2015 för att skingra oro för att ECB finansierar stater.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.